Am un PFA pe care l-am inregistrat la ANAF din martie 2012 .Am platit impozit pe venit si pe sanatate, dar nu m-am inregistrat pentru somaj . Intrebarea mea este daca ma pot inregistra acum la Somaj. si sa platesc retroactiv contributia la somaj incepand cu martie 2012 .
Multumesc .
Plata contributiei la bugetul asigurarilor pt somaj nu este obligatorie. Se poate opta pt plata acestei contributii.
Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 700 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,50 lei.
Plata taxe
iulian52
Buna ziua
Actualmente sunt somer, dar cat de curand voi iesi din plata.
Ma intereseaza cum pot sa-mi platesc in continuare contributiile la pensie si ... (vezi toată discuția)