avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii somaj PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii somaj PFA

Am un PFA pe care l-am inregistrat la ANAF din martie 2012 .Am platit impozit pe venit si pe sanatate, dar nu m-am inregistrat pentru somaj . Intrebarea mea este daca ma pot inregistra acum la Somaj. si sa platesc retroactiv contributia la somaj incepand cu martie 2012 .
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 14:34, 9 Ianuarie 2013
Plata contributiei la bugetul asigurarilor pt somaj nu este obligatorie. Se poate opta pt plata acestei contributii.
Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 700 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,50 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
George David, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii stat mirelamoldoveanu mirelamoldoveanu Care sunt reglementarile legislative conform caruia o pers. fizica lucreaza in particular nefiind angajat dar isi plateste din mana contributiile catre stat? (vezi toată discuția)
Cum ma pot asigura la pensie si sanatate? gabitza1980 gabitza1980 Buna seara.Am si eu urmatoarea intrebare: pentru a beneficia de pensie la batranete si de asistenta medicala, pot platii contributiile CAS si CASS din mana ... (vezi toată discuția)
Plata taxe iulian52 iulian52 Buna ziua Actualmente sunt somer, dar cat de curand voi iesi din plata. Ma intereseaza cum pot sa-mi platesc in continuare contributiile la pensie si ... (vezi toată discuția)