Buna seara sau buna ziua
As avea o problema poate ma ajuta cineva cu o informatie .
Platesc pensie de intretinere in valoare de 359ron mai am o rata de la banca de 200 ron care mi se trage din salar fosta sotie ma dat in judecata ca sa mareasca pensia alimentara .
din salar mai raman cu 450 ron . La proces am cerut sa ramana pensia la valoarea la care este nu mi sa aprobat .
Intrebarea me este
pana la cat din salar se poate lua dar sa poata trai si cel care trebuie sa plateasca
Va multumesc anticipat
cu respect geo
Art.169 C.mun.:
.....
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Art.409 C.proc.civ.
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite: a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
........
Pentru 2 copii platesc 359 ron si mai am o poprire pe salar de 200 ron pt banca iar salarul negociat e de 945 ron . La norma de 170 ore lucrate raman cu 370.ron
Puteti ataca hotararea prin care s-a stabilit cuantumul pensiei pt ca suma depasteste raportul legal de 1/3 cat ati datora pt 2 copii.
Apoi faceti contestaie la executare pt ca popririle adunate nu pot depasi 1/2 din salariu.