avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contract determinat de munca vs indemnizatia de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contract determinat de munca vs indemnizatia de crestere copil

Buna seara.
Sunt angajata la actualul loc de munca din data de 17.02.2012 si am contractul pe p perioada determinata de 1 an, acesta urmand sa expire pe data de 16.02.2013.
Am fost angajata pe postul unei persoane care a intrat in concediu de crestere copil de 1 an de zile.Aceasta persoana urmand sa isi reia activitatea pe data de 23 aprilie 2013.
Eu sunt acum insarcinata in 7 luni, data probabila a nasterii fiind 02.04.2013
Angajatorul a spus ca imi va prelungi contracul pana la sfarsitul lunii aprilie 2013.
Este bine asa , pentru a putea sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil?
Si cand este cel mai bine sa intru in concediu medical prenatal?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:10, 9 Ianuarie 2013
1. Este bine daca angajatorul a promis ca va prelungeste contractul individual de munca (CIM), astfel veti avea cele 12 luni premergatoare nasterii copilui cu venituri din salariu si veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. In concediul de maternitate (126 de zile = sarcvina si lauzie = pre si postnatal) puiteti intra cu 63 de zile inainte de data prezumata a nasterii sau chiar si mai devreme dar in asa fel incat concediul de lauzie (postnatal) sa fie de cel putin 42 de zile.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

4. Impreuna cu medicul stabiliti cand veti intra in concediul de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre-natal micki_maria micki_maria Cu cat timp inatinte de data nasterii pot intra in concediu pre-natal? Multumesc (vezi toată discuția)
Concediu prenatal, concediu postnatal crinarav crinarav va rog sa-mi spune-ti daca o persoana poate sa stea mai putin in concediu prenatal si mai mult in postnatal (adica de la 42 zile pana la .......) va ... (vezi toată discuția)
Zile concediu medical SDENYS23 SDENYS23 Buna ziua am si eu o intrebare daca sotia mea a nascut pe 01. 08-2013 cate zile remedical puate lua dupanastere pana la intocmirea dosarului de crestere copil ... (vezi toată discuția)