avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Instintare de plata societate recuperari creante
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Instintare de plata societate recuperari creante

Buna ziua, am si eu o problema, din cauza unor probleme mari si de lunga durata am refuzat sa mai platesc o factura orange dupa care binenteles mi s-a reziliat abonamentul. Abonamentul l-am facut in septembrie 2007 pana in martie/aprilie am platit neincetat facturile la zi, dupa care au aparut prolemele, 2 luni nu am putut vorbi la telefon decat din an in paste din cauza retelei.Am refuzat sa platesc s-a blocat abonamentul, nu am primit nici o citatie/insintare pana in ianuarie 2009 care zice asa " am de platit 730 de lei din care 210 lei ulimele 2 facturi iar restu sunt penalizari si taxa de reziliere .... mentionez ca am sunat la aceasta firma.. si mi-au zis ca nu daca nu platesc dosarul va ajunge in instanta si cu siguranta ei vor castiga, iar eu voi avea de platit si taxa de judecata" . Am citit pe foarte multe forumuri si multa lume spune ca nu e prea oke cu firma de recuperari.

Ati putea sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii va rog?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Catalin Mihalache , Avocat 11:41, 8 Februarie 2009
In primul rand pentru a respinge pretentiile firmei de telefonie, trebuie sa demonstrati ca a existat o neexecutare a obligatiilor contractuale in sarcina acesteia.

Pentru acest lucru in caz ca sunteti data in judecata, puteti invoca exceptia de neexecutare a contractului (in termeni mai pe inteles - nu ati platit deoarece nu ati beneficiat de serviciile orange) si sa solicitat probe in acest sens. Acest lucru este aproape imposibil de demonstrat in aceasta speta.

Ca atare urmeaza sa platiti suma reprezentand contravaloarea facturilor neachitate si contravaloarea penalitatilor de intarziere care sa nu depaseasca debitul principal in conformitate cu art. 4, alin. 3 din Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale care prevede ca : "Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul" (alin 1 şi 2 la care se face referire prevad: "În contractele încheiate părţile contractante vor prevedea ca, în cazul neîndeplinirii în termen de 30 de zile de la data scadenţei a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întarziere; În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii").

Daca in contractul cu Orange nu s-a stipulat ca, in caz de neplata a facturilor emise de prestator, se vor calcula penalitati mai mari decat suma restanta, nu veti putea fi obligata la mai mult decat contravaloarea facturilor neachitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)
In urma abrogarii legii 469/2002 prin legea 246/2009... g.florin g.florin mai exista vreo prevedere valabila care sa stipuleze ca penalitatile nu pot depasi valoarea contractului ? multumesc. (vezi toată discuția)