avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cum pot recupera banii de la beneficiarul real al ...
Discuție deschisă în Executare silită

Cum pot recupera banii de la beneficiarul real al creditului in cazul in care am fost pus sub executare silita prin poprire pe salariu?

In 2006 am luat un credit pe numele meu pentru un ”prieten” de familie, care insa din 2011 nu si-a mai achitat ratele, astfel incat banca a apelat la o firma de recuperatori, iar aceasta, prin intermediul unui executor judecatoresc, mi-a pus poprire pe salariu pentru suma de 15.700 lei. Acum cateva luni am fost la un notar cu acest ”prieten”, care s-a arat sa dispus sa dea declaratie notariala ca este beneficiarul real al creditului luat de mine si ca il ia direct pe numele lui, dar notarul, dupa ce a vorbit la telefon cu firma recuperatoare a spus ca nu poate face nici un act in acest sens.
Va rog ma ajutati cu sfaturi privind urmatoarele intrebari:
1. care este suma maxima care se poate retine lunar (am un venit de 1500 lei lunar, platesc pensie alimentara prin mandate postal 300 lei/luna si rata la banca pentru creditul meu de 200 lei) Este util sa cer sa mi se retina pe stat pensia alimentara pentru a diminua suma lunara luata prin executare silita, ca sa mai raman si eu cu ceva bani?
2. suma de 15.700 trecuta in notificare este fixa pe toata durata recuperarii sau se reactualizeaza cu rata inflatiei /este purtatoare de dobanda?
3. in cazul in care nu voi reusi pe cale amiabila sa-l determine pe acest “prieten” sa-mi restituie suma poprita din salariu (fapt putin probabil avand in vedere ca mai exista inca o persoana care se afla in aceeasi situatie cu mine din cauza lui), cum pot actiona sa-mi recuperez banii? Inregistrarile telefonice prin care el recunoaste ca trebuie sa plateasca acest credit pot fi folosite in instanta sau nu au valoare juridica? Ma gandeam ca sa-i cer sa-mi semneze o declaratie prin care se angajeaza sa plateasca sumele poprite pe salariul meu,in prezenta a doi martori, pe care, in cazul in care nu-si respecta angajamentul, sa o folosesc in proces. Cred ca are aceeasi valoare juridica ca si o declaratie notariala.
4. ”Prietenul” lucreaza la Jandarmerie. Exista oare vreo prevedere de conduita morala in cadrul acestei institutii pe baza careia, daca adresez o reclamatie cu probe doveditoare (inregistrari telefonice), sefii ierarhici sa-l someze sa-si achite obligatiile, in caz contrar riscand desfacerea contractului de munca, mai ales ca a fost reclamat si de cealalta persoana afata intr-o situatie similara cu mine?
Multumesc anticipat pentru sfaturi
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:46, 11 Ianuarie 2013
1-Se poate retine 1/3 din salariu
2-Suma pentru care s-a inceput executarea silita este acea precizata in titlul executoriu
3-Plangere la parchet
4-Nu exista astfel de prevedere
Prietenul poata da o declaratie la notar ca recunoaste ca ati imprumutat-o cu o suma de bani si ca se obliga sa va returneze suma in rate lunare sau sa semneze un contract de imprumut. Daca nu va achita ratele, puteti sa apelati la un executor judecatoresc pt a-l executa silit in baza contractului de imprumut.
Depuneti la locul de munca hotararea investita prin care sunteti obligat sa platiti pensie, vi se va retine pe stat si se va vira diresc beneficiarului, astfel poprirea pt acest credit va fi pe diferenta pana la 1/2 din salariu.
Daca nu veti mai putea achita apoi nici rata dvs si veti ajunge si pt acel imprumut la executare silita, se va distribui 1/2 din salariu catre toti creditorii.
Suma e purtatoare de penalitati cf contractului de credit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cazul creditului bancar pentru nevoi personale Rusu Tiberiu Rusu Tiberiu - în cazul pensionarii de boala (cu incapacitate de munca), banca cum isi va mai recupera creditul? - îsi va recupera creditul din pensie, sau va astepta ... (vezi toată discuția)
Poprire conturi in baza unei încheieri facuta de executorul judecatoresc marilenabaiko marilenabaiko În luna februarie 2011 am facut un împrumut la Provident, iar in martie 2012 am ramas fara venit si nu am mai putut achita ratele saptamânale.Azi am ... (vezi toată discuția)
Creanta cu executare silita rosculescupetre rosculescupetre Buna ziua. Sunt lider de sindicat si ieri30.05.2013 a venit la mine un membru de sindicat cu ,,necazul\\" de a fiexecutat silit pentru un credit de 9000 ... (vezi toată discuția)