In 2006 am luat un credit pe numele meu pentru un ”prieten” de familie, care insa din 2011 nu si-a mai achitat ratele, astfel incat banca a apelat la o firma de recuperatori, iar aceasta, prin intermediul unui executor judecatoresc, mi-a pus poprire pe salariu pentru suma de 15.700 lei. Acum cateva luni am fost la un notar cu acest ”prieten”, care s-a arat sa dispus sa dea declaratie notariala ca este beneficiarul real al creditului luat de mine si ca il ia direct pe numele lui, dar notarul, dupa ce a vorbit la telefon cu firma recuperatoare a spus ca nu poate face nici un act in acest sens.
Va rog ma ajutati cu sfaturi privind urmatoarele intrebari:
1. care este suma maxima care se poate retine lunar (am un venit de 1500 lei lunar, platesc pensie alimentara prin mandate postal 300 lei/luna si rata la banca pentru creditul meu de 200 lei) Este util sa cer sa mi se retina pe stat pensia alimentara pentru a diminua suma lunara luata prin executare silita, ca sa mai raman si eu cu ceva bani?
2. suma de 15.700 trecuta in notificare este fixa pe toata durata recuperarii sau se reactualizeaza cu rata inflatiei /este purtatoare de dobanda?
3. in cazul in care nu voi reusi pe cale amiabila sa-l determine pe acest “prieten” sa-mi restituie suma poprita din salariu (fapt putin probabil avand in vedere ca mai exista inca o persoana care se afla in aceeasi situatie cu mine din cauza lui), cum pot actiona sa-mi recuperez banii? Inregistrarile telefonice prin care el recunoaste ca trebuie sa plateasca acest credit pot fi folosite in instanta sau nu au valoare juridica? Ma gandeam ca sa-i cer sa-mi semneze o declaratie prin care se angajeaza sa plateasca sumele poprite pe salariul meu,in prezenta a doi martori, pe care, in cazul in care nu-si respecta angajamentul, sa o folosesc in proces. Cred ca are aceeasi valoare juridica ca si o declaratie notariala.
4. ”Prietenul” lucreaza la Jandarmerie. Exista oare vreo prevedere de conduita morala in cadrul acestei institutii pe baza careia, daca adresez o reclamatie cu probe doveditoare (inregistrari telefonice), sefii ierarhici sa-l someze sa-si achite obligatiile, in caz contrar riscand desfacerea contractului de munca, mai ales ca a fost reclamat si de cealalta persoana afata intr-o situatie similara cu mine?
Multumesc anticipat pentru sfaturi
Cel mai recent răspuns:
gi-jane2 , moderator
10:46, 11 Ianuarie 2013