1. Nu inteleg cum de ati renuntat la indemnizatia de somaj, mai ales ca si cursul de formare profesionala era gratuit.
2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
...
Art. 63.
(1) Persoanele în cãutarea unui loc de muncã pot participa la programe de formare profesionalã care sã le asigure creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurãrii mobilitãţii şi reintegrãrii pe piaţa muncii.
(2) Programele de formare profesionalã asigurã, conform legii, iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor în cãutarea unui loc de muncã.
(3) Formarea profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã se face ţinându-se seama de cerinţele de moment şi de perspectivã ale pieţei muncii şi în concordanţã cu opţiunile şi aptitudinile individuale ale persoanelor respective.
(4) Formele prin care se realizeazã formarea profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã sunt: cursuri, stagii de practicã şi specializare, precum şi alte forme, în condiţiile legii.
Art. 66.
(1) Persoanele prevãzute la art. 16 lit. a), b), d), e) şi f), precum şi persoanele care desfãşoarã activitãţi în mediul rural şi nu realizeazã venituri lunare sau realizeazã venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã beneficiazã, în mod gratuit, de servicii de formare profesionalã.
...
(5) Persoanele care beneficiazã de servicii de formare profesionalã gratuite şi se încadreazã în muncã, potrivit legii, pot beneficia în continuare, pânã la finalizarea programului de formare profesionalã început, de serviciile de formare profesionalã gratuite la care aveau dreptul dacã nu s-ar fi angajat.
Art. 66.1.
(1) Prin servicii de formare profesionalã se înţelege totalitatea drepturilor de care beneficiazã persoanele prevãzute la art. 66 alin. (1) şi (2) pe durata participãrii la o formã de pregãtire profesionalã.
(2) Persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, care beneficiazã în mod gratuit de servicii de formare profesionalã, au urmãtoarele drepturi:
a) sã beneficieze de pregãtire teoreticã şi practicã pe toatã durata cursului şi sã susţinã, gratuit, de cel mult douã ori examenul de absolvire la finalizarea acestuia;
b) sã beneficieze de rechizite şi materiale de instruire şi sã primeascã în folosinţã manuale;
c) sã beneficieze, dacã este cazul, de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice;
d) sã beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, dupã caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasãri în cursul unei luni, dacã nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, precum şi de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregãtire.
e) sã beneficieze de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventãrii cursului.
...
(5) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj, cu exceptia acelora care participa la programe de formare profesionala organizate in conditiile legii, a caror finantare este asigurata din asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala, Fondului social european si Fondului de coeziune, pe perioada in care participa la aceste programe de formare profesionala, in conditiile in care, anterior includerii in cadrul acestor programe de formare profesionala, nu au fost cuprinse in serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca, sunt obligate sa participe la programele de formare profesionala oferite si organizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, precum si la examenul de absolvire a acestora.
...
3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 37.
(1) Persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, prevãzute la art. 66 alin. (1) din lege, care urmeazã programele de formare profesionalã, au urmãtoarele obligaţii:
a) sã participe la toate activitãţile cuprinse în programul de formare profesionalã, sã îndeplineascã toate cerinţele prevãzute de acesta şi sã se prezinte la examenul de absolvire sau la reexaminare; (literã modificatã prin articol unic pct. 12 din H. G. nr.1859/2005, în vigoare de la 20 ianuarie 2006)
b) sã restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã prevãzute la art. 66.1 alin. (2) şi (3) din lege, dacã nu se prezintã la primul examen de absolvire sau la reexaminare, cu excepţia cazului în care neprezentarea se datoreazã unor motive neimputabile persoanei;
c) sã restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã prevãzute la art.66.1 alin. (2) şi (3) din lege, dacã, dupã absolvire, refuzã nejustificat încadrarea în muncã oferitã de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti.
...
(5) Persoanele prevãzute la art. 66 alin. (1) şi (2) din lege, care urmeazã programe de formare profesionalã finanţate din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, se pot retrage de la aceste programe, fãrã a suporta cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã, pentru a se încadra în muncã, pentru a începe o activitate economicã în condiţiile legii sau în cazul în care starea sãnãtãţii nu le permite continuarea programului, dacã dovedesc cã se aflã în una dintre aceste situaţii cu actul privind încadrarea în muncã, autorizaţia de funcţionare sau certificatul de înmatriculare, respectiv cu acte medicale.
(6) Dacã numãrul absenţelor nemotivate depãşeşte 10% din totalul orelor prevãzute în programa de pregãtire, cursantul va fi exmatriculat, fãrã a mai avea dreptul de a urma un curs gratuit, fiind obligat sã restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionalã pânã la data exmatriculãrii sale, urmând, dupã caz, sã îi fie încetatã plata indemnizaţiei de şomaj conform art.44 lit. e) din lege.
(7) Neprezentarea la examenul de absolvire sau la reexaminare a persoanelor care participã la programe de formare profesionalã gratuite, din alte motive decât cele prevãzute la alin. (3), constituie refuz nejustificat în sensul art. 25 şi, dupã caz, atrage încetarea plãţii indemnizaţiei de şomaj conform art. 44 lit. e) din lege.