avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... curs de recalificare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

curs de recalificare

In situatia in care cursul de recalificare la care s-a inscis ,cu luni inainte, o persoana , incepe cu cateva zile dupa expirarea ajutorului de somaj plata acestuia se prelungeste pe durata cursului ? In cazul in care cursantul are domiciliul inafara localitatii in care este organizat cursul abonamentul -avem informatii contradictorii - pentru deplasare este achitat de oficiul de forta de munca , organizator al cursului ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:25, 21 Februarie 2010
1. Durata cursului nu prelungeste perioada de somaj indemnizat. Dar daca ramene inscris la Agentia de Somaj ca persoana in cautare de loc de munca beneficiaza gratuit de aceste cursuri.

2. Va redau din Legea 76/2002:
Art. 66.1. - (1) Prin servicii de formare profesională se înţelege totalitatea drepturilor de care beneficiază persoanele prevăzute la art. 66 alin. (1) şi (2) pe durata participării la o formă de pregătire profesională.
(2) Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, care beneficiază în mod gratuit de servicii de formare profesională, au următoarele drepturi:
a) să beneficieze de pregătire teoretică şi practică pe toată durata cursului şi să susţină, gratuit, de cel mult două ori examenul de absolvire la finalizarea acestuia;
b) să beneficieze de rechizite şi materiale de instruire şi să primească în folosinţă manuale;
c) să beneficieze, dacă este cazul, de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice;
d) să beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasări în cursul unei luni, dacă nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire, în condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului, precum şi de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregătire.
e) să beneficieze de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventării cursului.
(2.1) Pentru traseele prevăzute la alin. (2) lit. d), pentru care nu se eliberează abonamente, persoanele au dreptul să beneficieze de decontarea biletelor de călătorie pe mijloacele de transport în comun.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (2), care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire sau locuiesc la o distanţă mai mare de 50 de km de aceasta, au dreptul pe perioada cât participă la pregătirea profesională să beneficieze de cazare şi de o sumă de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevăzut de reglementările în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului.
(3.1) Persoanele care beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (3) nu pot beneficia de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire.
(4) Procedurile privind modul de acordare a drepturilor de care beneficiază persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pe durata participării la o formă de pregătire profesională se elaborează de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi se aprobă prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt obligate să participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, precum şi la examenul de absolvire a acestora.
(6) Persoanele prevăzute la art. 66 alin. (1) pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă.
(7) Drepturile prevăzute la alin. (2) şi (3) se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

3. Luati legatura cu Agentia de Somaj sa va dea toate amanuntele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cursuri ajofm Elena94 Elena94 Buna seara ! Am nevoie de un raspuns, daca ma poate ajuta cineva : in urma cu 2-3 luni am finalizat un curs prin cei de la AJOFM (am trecut si examenul final) ... (vezi toată discuția)
Conditionare somaj alexandru9591 alexandru9591 sotia mea a fost trecuta in somaj ; la depunerea actelor necesare ridicarii ajutorului de somaj, i s-a spus ca este obligata sa faca un curs de calificare ... (vezi toată discuția)