1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 63.
(1) Persoanele în cãutarea unui loc de muncã pot participa la programe de formare profesionalã care sã le asigure creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurãrii mobilitãţii şi reintegrãrii pe piaţa muncii.
(2) Programele de formare profesionalã asigurã, conform legii, iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor în cãutarea unui loc de muncã.
(3) Formarea profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã se face ţinându-se seama de cerinţele de moment şi de perspectivã ale pieţei muncii şi în concordanţã cu opţiunile şi aptitudinile individuale ale persoanelor respective.
(4) Formele prin care se realizeazã formarea profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã sunt: cursuri, stagii de practicã şi specializare, precum şi alte forme, în condiţiile legii.
Art. 64.
(1) Accesul la programele de formare profesionalã se face în urma activitãţii de informare şi consiliere profesionalã sau de mediere.
(2) Programele de formare profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã se organizeazã în mod distinct pe niveluri de pregãtire şi specializãri, precum şi pe categorii şi grupuri de persoane.
Art. 66^1
...
(2) Persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, care beneficiazã în mod gratuit de servicii de formare profesionalã, au urmãtoarele drepturi:
a) sã beneficieze de pregãtire teoreticã şi practicã pe toatã durata cursului şi sã susţinã, gratuit, de cel mult douã ori examenul de absolvire la finalizarea acestuia;
b) sã beneficieze de rechizite şi materiale de instruire şi sã primeascã în folosinţã manuale;
c) sã beneficieze, dacã este cazul, de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice;
d) sã beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, dupã caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasãri în cursul unei luni, dacã nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, precum şi de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregãtire.
e) sã beneficieze de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventãrii cursului.
(2^1) Pentru traseele prevãzute la alin. (2) lit. d), pentru care nu se elibereazã abonamente, persoanele au dreptul sã beneficieze de decontarea biletelor de cãlãtorie pe mijloacele de transport în comun.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (2), care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire sau locuiesc la o distanţã mai mare de 50 de km de aceasta, au dreptul pe perioada cât participã la pregãtirea profesionalã sã beneficieze de cazare şi de o sumã de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevãzut de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului.
(3^1) Persoanele care beneficiazã de drepturile prevãzute la alin. (3) nu pot beneficia de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire.
...
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 36.
(1) Pentru aplicarea art. 64 alin. (2) din lege, la formele de pregãtire profesionalã, organizate în condiţiile legii, sunt admise persoane apte de muncã, având nivelul de pregãtire necesar şi care au beneficiat de informare şi consiliere privind cariera, prin centrele de informare şi consiliere profesionalã din cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(2) Pentru stabilirea formei, grupului şi tipului de program de formare profesionalã se va ţine seama de nivelul general de pregãtire, dovedit prin acte de studii.
(3) La programele de formare profesionalã organizate pentru calificãri de nivelul I, prevãzute în Nomenclatorul calificãrilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare, aprobat prin Ordinul ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului nr. 35/3.112/2004, pot fi admise şi persoane care nu au absolvit învãţãmântul obligatoriu.
Art. 36^3.
(1) Prin sintagma nu se pot deplasa zilnic, potrivit art. 66^1 alin. (2) lit. d) din lege, se înţelege:
a) nu existã mijloace de transport în comun de la domiciliu la locul de desfãşurare a programului de formare profesionalã;
b) mijloacele de transport în comun existente nu pot asigura deplasarea persoanei cu cel mult douã ore înainte şi dupã orele de curs pe traseul de la domiciliu la locul de pregãtire.
(2) Pentru persoanele care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire, potrivit art. 66^1 alin.(2) lit. d) din lege, decontarea cheltuielilor de transport se face pentru cel mult patru deplasãri, pe traseul cel mai scurt de la domiciliu la locul de cazare, în cursul unei luni, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului.
3. Aratati-le celor de la Agentia de Somaj cele de mai sus (v. art.36(2) din Norme).