avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conditionare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conditionare somaj

sotia mea a fost trecuta in somaj ; la depunerea actelor necesare ridicarii ajutorului de somaj, i s-a spus ca este obligata sa faca un curs de calificare intr-o alta pregatire, respectiv lucrator comercial- ea fiind calificata ca optician montator. cursul inseamna 360 de ore ,neavand voie sa lipseasca mai mult de 36 de ore de la el; cand a intrebat de ce acest curs si nu altul mai aporpiat de pregatirea avuta, i s-a raspuns ca este tupeista si ca " cum poate pune asemenea intrebari unei astfel de functionare"; sa intelegem de aici ca ajutorul de somaj, la care de altfel cotizam de ani buni, a devenit conditionat de catre functionarii de la oficiile respective? eu stiam ca aceste cursuri ,sunt un ajutor pentru viitor si nu o conditie pusa persoanei petru a il primi; este de neinteles cum, din amaratul de ajutor de somaj, sa mai platesti si transport si mancare, doare pentru ca asa spune un functionar public. legea fiin destul de incurcata, va rog sa im spuneti si mie daca este legal sau nu sa te oblige sa faci un curs sub nivelul tau de pregatire si mai ales in acesti termeni.
cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: alexandru9591 , utilizator 21:38, 10 August 2015
Art. 44 din Legea nr.76/2002:
Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
.....
e)la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala sau la data intreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
.....

art.41 din Legea nr.76/2002
(1)Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii:
a)sa se prezinte lunar, pe baza programarii sau ori de cate ori sunt solicitate, la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca;
b)sa comunice in termen de 3 zile agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor;
c)sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate;
d)sa caute activ un loc de munca.
....
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 63.
(1) Persoanele în cãutarea unui loc de muncã pot participa la programe de formare profesionalã care sã le asigure creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurãrii mobilitãţii şi reintegrãrii pe piaţa muncii.

(2) Programele de formare profesionalã asigurã, conform legii, iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor în cãutarea unui loc de muncã.

(3) Formarea profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã se face ţinându-se seama de cerinţele de moment şi de perspectivã ale pieţei muncii şi în concordanţã cu opţiunile şi aptitudinile individuale ale persoanelor respective.

(4) Formele prin care se realizeazã formarea profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã sunt: cursuri, stagii de practicã şi specializare, precum şi alte forme, în condiţiile legii.

Art. 64.
(1) Accesul la programele de formare profesionalã se face în urma activitãţii de informare şi consiliere profesionalã sau de mediere.

(2) Programele de formare profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã se organizeazã în mod distinct pe niveluri de pregãtire şi specializãri, precum şi pe categorii şi grupuri de persoane.

Art. 66^1
...

(2) Persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, care beneficiazã în mod gratuit de servicii de formare profesionalã, au urmãtoarele drepturi:
a) sã beneficieze de pregãtire teoreticã şi practicã pe toatã durata cursului şi sã susţinã, gratuit, de cel mult douã ori examenul de absolvire la finalizarea acestuia;
b) sã beneficieze de rechizite şi materiale de instruire şi sã primeascã în folosinţã manuale;
c) sã beneficieze, dacã este cazul, de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice;
d) sã beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, dupã caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasãri în cursul unei luni, dacã nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, precum şi de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregãtire.
e) sã beneficieze de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventãrii cursului.

(2^1) Pentru traseele prevãzute la alin. (2) lit. d), pentru care nu se elibereazã abonamente, persoanele au dreptul sã beneficieze de decontarea biletelor de cãlãtorie pe mijloacele de transport în comun.

(3) Persoanele prevãzute la alin. (2), care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire sau locuiesc la o distanţã mai mare de 50 de km de aceasta, au dreptul pe perioada cât participã la pregãtirea profesionalã sã beneficieze de cazare şi de o sumã de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevãzut de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului.

(3^1) Persoanele care beneficiazã de drepturile prevãzute la alin. (3) nu pot beneficia de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 36.
(1) Pentru aplicarea art. 64 alin. (2) din lege, la formele de pregãtire profesionalã, organizate în condiţiile legii, sunt admise persoane apte de muncã, având nivelul de pregãtire necesar şi care au beneficiat de informare şi consiliere privind cariera, prin centrele de informare şi consiliere profesionalã din cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene sau a municipiului Bucureşti.

(2) Pentru stabilirea formei, grupului şi tipului de program de formare profesionalã se va ţine seama de nivelul general de pregãtire, dovedit prin acte de studii.

(3) La programele de formare profesionalã organizate pentru calificãri de nivelul I, prevãzute în Nomenclatorul calificãrilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare, aprobat prin Ordinul ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului nr. 35/3.112/2004, pot fi admise şi persoane care nu au absolvit învãţãmântul obligatoriu.

Art. 36^3.
(1) Prin sintagma nu se pot deplasa zilnic, potrivit art. 66^1 alin. (2) lit. d) din lege, se înţelege:
a) nu existã mijloace de transport în comun de la domiciliu la locul de desfãşurare a programului de formare profesionalã;
b) mijloacele de transport în comun existente nu pot asigura deplasarea persoanei cu cel mult douã ore înainte şi dupã orele de curs pe traseul de la domiciliu la locul de pregãtire.

(2) Pentru persoanele care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire, potrivit art. 66^1 alin.(2) lit. d) din lege, decontarea cheltuielilor de transport se face pentru cel mult patru deplasãri, pe traseul cel mai scurt de la domiciliu la locul de cazare, în cursul unei luni, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului.


3. Aratati-le celor de la Agentia de Somaj cele de mai sus (v. art.36(2) din Norme).
va multumesc foarte mult pentru informatiile oferite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs de recalificare handsu handsu In situatia in care cursul de recalificare la care s-a inscis ,cu luni inainte, o persoana , incepe cu cateva zile dupa expirarea ajutorului de somaj plata ... (vezi toată discuția)
Cursuri ajofm Elena94 Elena94 Buna seara ! Am nevoie de un raspuns, daca ma poate ajuta cineva : in urma cu 2-3 luni am finalizat un curs prin cei de la AJOFM (am trecut si examenul final) ... (vezi toată discuția)