avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abuzata fizic in fata copiilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abuzata fizic in fata copiilor

Ce ar putea face o persoana abuzata fizic si verbal in fata copiilor, in afara de o plangere la politie, insotita de un certiicat medico legal?
Parasitea domiciliului care este proprietatea sotului agresor, impreuna cu copiii, poate afecta mamei care doreste custodia copiilor, chiar daca nu are loc de munca dau o locuinta?
Ce alte sfaturi ii mai putem da acestei femei ?
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 12:39, 12 Ianuarie 2013
Inteleg ca e mama si isi doreste copiii langa ea, insa unde si cu ce ii va creste ?
Incerc sa va raspund eu,puteti depune conf.LEGII Nr. 217 din 22 mai 2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie o cerere pentru emiterea unui ordin de protectie,este bine sa aveti si plangerea penala depusa la politie in prealabil cu certificatul medico-legal.
CAPITOLUL IV Ordinul de protecţie
ART. 23
(1) Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri - obligaţii sau interdicţii:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.
(2) Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.
(3) Pe lângă oricare dintre măsurile dispuse potrivit alin. (1), instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
ART. 24
(1) Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 6 luni de la data emiterii ordinului.
ART. 25
(1) Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie este de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima.
(2) Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusă de victimă personal sau prin reprezentant legal.
(3) Cererea poate fi introdusă în numele victimei şi de:
a) procuror;
b) reprezentantul autorităţii sau structurii competente, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, cu atribuţii în materia protecţiei victimelor violenţei în familie;
c) reprezentantul oricăruia dintre furnizorii de servicii sociale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, acreditaţi conform legii, cu acordul victimei.
ART. 26
(1) Cererea privind emiterea ordinului de protecţie se întocmeşte potrivit formularului de cerere prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.
(2) Cererea este scutită de taxa judiciară de timbru.
ART. 27
(1) Cererile se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.
(2) Citarea părţilor se face potrivit regulilor privind citarea în cauze urgente.
(3) La cerere, persoanei care solicită ordinul de protecţie i se poate acorda asistenţă sau reprezentare prin avocat.
(4) Asistenţa juridică a persoanei împotriva căreia se solicită ordinul de protecţie este obligatorie.
(5) În caz de urgenţă deosebită, instanţa poate emite ordinul de protecţie chiar în aceeaşi zi, pronunţându-se pe baza cererii şi a actelor depuse, fără concluziile părţilor.
(6) Procurorul are obligaţia de a informa persoana care solicită ordinul de protecţie asupra prevederilor legale privind protecţia victimelor infracţiunii.
(7) Judecata se face de urgenţă şi cu precădere, nefiind admisibile probe a căror administrare necesită timp îndelungat.
(8) Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare.
ART. 28
În cazurile prevăzute la art. 25 alin. (3), victima poate renunţa, potrivit art. 246 din Codul de procedură civilă, la judecarea cererii privind ordinul de protecţie.
ART. 29
(1) Ordinul de protecţie este executoriu.
(2) La cererea victimei sau din oficiu atunci când împrejurările cauzei impun astfel, instanţa va putea hotărî ca executarea să se facă fără somaţie sau fără trecerea vreunui termen.
ART. 30
(1) Hotărârea prin care se dispune ordinul de protecţie este supusă numai recursului, în termen de 3 zile de la pronunţare dacă s-a dat cu citarea părţilor şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.
(2) Instanţa de recurs poate suspenda executarea până la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cauţiuni al cărei cuantum se va stabili de către aceasta.
(3) Recursul se judecă cu citarea părţilor.
(4) Participarea procurorului este obligatorie.
Multumesc pentru raspuns.
Da, mama isi doreste copiii langa ea pentru ca si acesti sunt abuzati verbal, cateodata si fizic ( desi am inteles ca abuzul fizic asupra acestora nu este considerabil). Mama rabda situatia pentru copii, nu se pune problema parasirij acestora. Directia spre care eu am indrumat-o este catre un centru de protectie al mamelor abuzate si al copiilor.
Pana la obtinerea ordinului este situatia cea mai buna.
Procedura pentru obtinerea ordinului este relativ rapida,se acorda termen destul de scurt.
Ordinul de protectie/restrictie funcioneaza pe maxim 6 luni. Violenta este o caracteristica a unei personalitati, ce, in principiu nu se modifac niciodata, cu atat mai putin in 6 luni. Deasemenea, cel mai adesea, violenta "se invata" in familie. Un astfel de tata peste 6 luni va continua sa fie "un exemplu" pentru copiii lui si un agresor al mamei. Prin urmare, "pauza" de max 6 luni nu foloseste la mare lucru. In instanta am auzit aberatia ca un sot violent poate fi un tata bun si continua sa primeasca program de vizitare. Un simplu search pe google, daca domnii judecatori nu au timp si interes sa se documenteze de la specialisti, demonstreaza ca asa cum un om nu e mincinos in weekend dar un exemplu de onestitate in cursul sapatamanii, nici un agresor nu are un comportament violent fata de x, dar blandul Ben fata de y. Ar fi o dedublare de personalitate, care se numeste schizofrenie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordin de restictie marina eusenia marina eusenia Cum pot optine un ordin de restrictie?sotul e violent verbal si fizic cu mine si copilu de 14 ani,tin sa precizez e eliberat conditionat!ce pot face sunt ... (vezi toată discuția)
Cum demostrez hartuirea psihica din partea sotului si cum obtin inlaturarea lui din apartament teodora27 teodora27 Buna ziua, Speta mea este urmatoarea: Casatorie de 20 ani, 2 copii minori. Sotul care inseala nu vrea sa plece din apartament, nu vrea sa discute ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie anaferat anaferat cum pot obtine un ordin de restrictie? cui trebuie sa ma adresez si cit dureaza pina obtin acest ordin? este vb de ordin de restrictie pt sotul meu (vezi toată discuția)