avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile in caz de deces si salari compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile in caz de deces si salari compensatorii

buna seara
as avea doua intrebari,in cazul decesului bunicului sotului de cate zile libere are dreptul el si mama lui?

si in ce conditii are soacra mea care lucreaza la stat dreptul la salarii compensatorii?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:40, 14 Ianuarie 2013
1. Codul Muncii la art.152 alin.2 dispune ca, evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Asadar, trebuie sa verifiati aceste documente si sa vedeti daca este reglementata acordarea unor zile libere platite in cazul decesului bunicului ..

Daca lucrati in sectorul bugetar, atunci avem , porivit HG nr.250/1992 :
Art. 24. - (1) In afara concediului de odihna, salariatii din administrarea publica, din regiile
autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la zile de concediu platit, in cazul urmatoarelor evenimente familiale deosebite:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) nasterea sai casatoria unui copil - 3 zile;
c) decesul sotului sau al unei rude de pana la gradul II a salariatului - 3 zile.

2. Art.67 C.mun. prevede ca , salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

In speta, soacra dvs poate beneficia de salarii compensatorii numai daca:
- c.i.m. inceteaza din motive care nu tin de persoana acesteia
- acordarea salariilor compensatorii este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau intr-un act normativ - avand in vedere ca lucreaza la stat.
multumesc de raspunsuri, dar cred ca nu ati inteles intrebarea mea nr 2
daca tatal soacrei mele a deccedat ea nu are dreptul la salarii compensatorii?

Am inteles destul de bine intrebarea si v-am raspuns la ea .. insa dvs nu ati intrebat corect .. in cazul decesului unei persoane nu se acorda salarii compensatorii , ci ajutor de deces sau ajutor de inmormantare.

Sunt doua tipuri de ajutoare in acest sens: Ajutorul de deces si ajutorul de inmormantare ... ambele tipuri marcheaza acelasi eveniment, insa se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate. Astfel:
- Ajutorul de deces - Cuantumul acordat este cel stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Din acest punct de vedere, ajutorul de deces este un ajutor cu destinatie speciala, suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat.

- Ajutorul de inmormantare - acordat de catre angajator in baza contractului individual/colectiv de munca sau in baza reg.intern.

Daca este vorba despre ajutorul de deces, atiunci : Ajutorul de deces se achită de către angajator (unui singur solicitant) sau, după caz, de casa teritoriala / sectorială de pensii, în termen de 24 de ore de la solicitare, cu condiţia (bineînţeles) ca cererea de acordare a ajutorului de deces să fie însoţită de toate documentele necesare pentru a justifica dreptul la primirea ajutorului de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor in caz de deces Ferencz Alexandru Ferencz Alexandru Tatal meu fost pensionar a decedat,im consecinta am beneficiat de un ajutor de inmormantare care l-am ridicat de la Casa de Pensii,angajatorul meu (bugetar) ce ... (vezi toată discuția)
Cadru didactic beneficiaza de concediu platit pentru inmormantarea soacrei ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma ajute. Anul acesta in luna iunie, sotia, care lucreaza in invatamant, in timp ce era in concediu de ... (vezi toată discuția)
Grad de rudenie Ildyke Ildyke Buna.ce grad de rudenie este intre MINE sí SOACRA?multumesc (vezi toată discuția)