avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract individual de munca

ce se poate intampla daca societatea la care lucrez acum ,foloseste act aditional la contract individual de munca care: eu unul nu l-am semnat ba mai mult nu exista? Mentionez ca am vrut sa scot bani de la o banca si mi-a cerut contractul individual de munca la care lucrez dar eu nu am putut sa ofer asa ceva pt ca eu nu posed decat act aditional si am cautat in toate arhivele posibile si nu a fost de gasit. Ma puteti indruma ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: BengaRaul , utilizator 18:18, 13 Ianuarie 2013
Cand v-ati angajat nu ati semnat c.i.m.?
Eu am lucrat la o societate de stat apoi serviciul s-a externalizat. ultimul contract individual l-am semnat in 2001 cu compania de stat apoi au facut ei un contract individual care nu l-am semnat dar nici nu l gasesc de care fac referire. Specific ca, toate actele aditionalecare s-au facut pana in zilele noastresi sunt conform cu acest contract individual de munca care nu exista nu-l gasesc. Societatea la care lucrez acum are capital 95 statul si 5 sindicatele. La aceasta societate detin decat act aditional la acel contract individual nu mi s-a facut decat acte aditionale.
1. In acest sens, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In speta, depuneti la angajator o solicitare scrisa, in baza prevederilor legale mentionate mai sus, sa va elibereze o copie certificata de pe c.i.m. .. in caz de refuz, puteti sesiza ITM-ul sau Inspectia Muncii.

2. De asememea, potrivit actualului Cod al Muncii:
Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

am facut cerere scrisa pt inmanarea acestui contract individual dar societatea la care lucrez in prezent nu are si ma trimite la vechea societate pt ca aia au facut ultimi contract individual de munca ei m-au preluat in baza acelui contract facut. Am mers si la vechea societate si ei spun ca nu exista in arhivele lor numarul la acel contract. intrebarea este daca pot sa gasesc acel contract individual? si daca nu care contract individual de munca se ia in calcul sau ce se ia in calcul act aditional? vreau sa scot din banca.
Fiind angajator de stat nu aveti cum sa gasiti c.i.m. decat in arhiva acestora sau la dosarul dvs de personal .... pentru credit la banca este necesara o adeverinta de venituri ...

Alte discuții în legătură

Contract munca ContSters42601 ContSters42601 Buna ziua, Cumnata mea sa angajat la un magazin in urma cu citiva ani ,dupa perioada de proba i sa dat un contract de munca in copie ,semnat si de ITM dar ... (vezi toată discuția)
Carte de munca dasca7727 dasca7727 am si eu o problema m-am angajat la un restaurant dar nu am semnat nici un contract eu am vrut sa plec si mi s-a spus ca tb sa dau preaviz tot ce le-am dat e ... (vezi toată discuția)
Nu am semnat contractul de munca ContSters315461 ContSters315461 Buna ziua oameni buni. De o saptamana m-am angajat la o companie. Am dus toate actele necesare angajarii, dar nu am semnat nimic, adica nu am semnat niciun ... (vezi toată discuția)