avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract munca

Buna ziua,
Cumnata mea sa angajat la un magazin in urma cu citiva ani ,dupa perioada de proba i sa dat un contract de munca in copie ,semnat si de ITM dar fara ca ea sa fi semnat ,deci fara semnatura ei,ulterior i sau mai facut 3 aditionale din 3 in 3 luni pe perioade determinate iar apoi un aditional pe perioada nedeterminata.Va intreb contarctul initial in care sunt prevazute drepturi si obligatii si care nu este sub semnatura ei trebuia sa il aiba in original?Ce trebuie sa faca sa il determine pe angator sa ii dea unul original si semnat de ea?Daca vrea sa fac imprumut la o banca i se cre unul original?
Ultima modificare: Duminică, 29 Septembrie 2013
ContSters42601, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:53, 30 Septembrie 2013
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.
deci sa inteleg ca trebuia un original al contractului de munca...va multumesc!!
Intr-adevar, un exemplar in original de pe c.i.m. trebuia inmanat salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca user123456 user123456 M-am angajat in 29 mai la o firma, am dus toate actele necesare, dar nu am semnat nici un contract de munca. De la firma mi se spune ca am un contract pe ... (vezi toată discuția)
Nu am primit cim dupa semnare zasmoker zasmoker Buna seara. Angajatorul meu mi-a retinut contractul individual de munca si clauza de confidentialitate dupa ce le-am semnat. Mi-a spus ca asa este noua ... (vezi toată discuția)
Cim Andreea_Barbut Andreea_Barbut Dacă CIM pe ultima pagina unde apare data la care a fost înmânat de catre angajator nu este scrisul meu. Este un alt scris pot să in judecata compania pt ... (vezi toată discuția)