avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Tr. de 45 zile prev. de C.proc. fisc. e pe zile ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Tr. de 45 zile prev. de C.proc. fisc. e pe zile calendaristice sau lucratoare

Buna ziua, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa ma lamureasca: Conf. art. 70 din Ordonanta 90 din 2003 (Codul de procedura fiscala), cererile depuse de către contribuabil potrivit prezentului cod se soluţionează de către organul fiscal în termen de 45 de zile de la înregistrare. Acest termen se socoteste pe zile calendaristice sau pe zile lucratoare ?. Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva :D =D>
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 12:26, 19 Ianuarie 2013
Termenul se socoteste pe zile calendaristice si nu pe zile lucratoare.
Nici una nici alta. Termenele procedurale se calculeaza pe zile libere, adica zile intregi de 24 de ore intr-o combinatie de zile calendaristice cu zile lucratoare. Astfel, toate zilele din termen curg fara sa conteze daca sunt lucratoare sau libere cu exceptia sfarsitului termenului care trebuie sa fie itr-o zi lucratoare, altfel termenul prelungindu-se pana in urmatoarea zi lucratoare.
u.b.i.k. a scris:

Nici una nici alta. Termenele procedurale se calculeaza pe zile libere, ....

Ziua libera este ziua in care nu se lucreaza, nu se desfasoara legal activitate. Termenele procedurale se calculeaza pe zile, indiferent ca sunt lucratoare sau nelucratoare, libere sau nelibere si cum or mai fi ele, cand este cazul legea prevede in mod expres. Si cum in cazul de fata legea nu prevede in mod expres socotim termenul numarand zilele din ... calendar.
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
Lucian Huzum, Consilier juridic
@Pilu
Acest termen se socoteste pe zile calendaristice sau pe zile lucratoare ?

O întrebare mai potrivită, cu şanse la un răspuns util dvs. ar fi fost Cum se calculează acest termen?. Atunci răspunsul ar fi:

O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală
Articolul 68
Calcularea termenelor
Termenele de orice fel privind exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de Codul de procedură fiscală, precum şi de alte dispoziţii legale aplicabile în materie, dacă legea fiscală nu dispune altfel, se calculează potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă.


Iar Codul de procedură civilă, la care se face trimitere, prevede:
Articolul 101
(1) Termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul.
(5) Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală, sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.


Concret, termenul despre care întrebaţi s-ar calcula astfel (ajută mult un calendar aici):
- presupunând că data înregistrării cererii este Z, începeţi numărătoarea cu ziua următoare (Z+1);
- număraţi până la Z+45 zile calendaristice;
- termenul se sfârşeşte în data imediat următoare celor 45 de zile libere (întregi), deci la Z+46;
- dacă această ultimă zi este una nelucrătoare (când serviciul este suspendat, ex. sâmbătă, duminică, sărbătoare legală, zi liberă din alt motiv), termenul se sfârşeşte în următoarea zi în care se lucrează.
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2013
klewos, utilizator
Lasand la o parte toate aceasta filosofie , termenele libere = zile calendsaristice si nicidecum lucratoare ... intrebarea pusa de user era foarte simpla si nicidecum nu se referea la calculul termenelor ...

Alte discuții în legătură

Recurs ContSters193525 ContSters193525 Pentru un apel sau recurs se iau zile calendaristice sau lucratoare (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza ? ContSters382135 ContSters382135 Instanta spune : \" cu apel in 10 zile de la comunicare \" . Cum se calculeaza ? CALEDARISTIC sau LUCRATOARE ? (vezi toată discuția)
Zile lucratoare sau nu? noisette noisette in penal, pentru exercitarea cailor de atac sau pt. ramanerea hotararilor definitive si irevocabile se socotesc termenele incluzand zilele nelucratoare sau ... (vezi toată discuția)