zile calendarsitice... daca se implineste termenul intr-o zi de sarbatoare legala sau in week end atunci ultima zi este ziua lucratoare imediat urmatoare
in penal se socotesc 10 zile calendaristice de la luarea la cunostinta a sentintei iar in cazul in care ultima zi (a zecea) este intr-o zi nelucratoare termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare.
mai ciudat este la termenul de 3 zile pentru liberarea conditionata unde este stipulat ca prima si ultima zi nu se socotesc si de fat nu sunt 3 zile de recurs ci 5
Vezi art. 186 C.p.p. :
Calculul termenelor procedurale
La calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul menţionat în actul care a provocat curgerea termenului, afară de cazul când legea dispune altfel.
La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte.
Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună ce nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.
Termen recurs
aliss73
Buna seara
Am primit comunicarea unei hotarari in litigii de munca pe 27 03 2013 data postei.Trebuie sa fac recurs in termen de 10 zile.Cand expira termenul ... (vezi toată discuția)