avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acte de atestare vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acte de atestare vechime in munca

Fratele meu a lucrat, legal, in Germania, cca 3 ani.
Cum poate intra in posesia unei adeverinte care sa ateste acest lucru?
Are dreptul de a primii un supliment la pensie din partea statului German?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 13 Ianuarie 2013
Conform prevederilor Regulamentului 1408/71 al Consiliului Europei, orice cetatean care face stagiul minim de pensionare (15 ani cotizati) in doua sau mai multe state din Uniunea Europeana, la implinirea virstei de pensionare poate incasa o pensie comunitara, adica o pensie care cumuleaza drepturile din Romania la care se adauga drepturile de pensie pentru contributiile platite in Germania.

Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Germania.

Cererile pentru obţinerea pensiilor internaţionale se depun la instituţia de la locul de reşedinţă. Astfel, dacă solicitantul locuieşte pe teritoriul unui stat membru, ce-rerea se depune la instituţia din statul respectiv. Dacă acesta are domiciliul stabil în Romania, va depune cererea la Casa Judeţeană de Pensii in raza careia domiciliaza.

Fratele dvs poate solicita din Germania eliberarea formularuluir E 205.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O persoana stabilita in germania isi poate depune dosarul de pensie in romania ? rrobyfm rrobyfm Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti la aceasta intrebare pentru a nu avea probleme pe viitor (sa dea pensia de aici inapoi). In curand persoana respectiva, ... (vezi toată discuția)
Pensie din italia C.Fabyola C.Fabyola Buna tuturor, am plecat tin tara in 1992 cu contract de munca legal in italia, am platit contrubutiile statului italian pana in 2005 cand ... (vezi toată discuția)
Pensia din grecia veresdorina veresdorina lucrez in Grecia cu acte la zi si plata taxelor la zi inclusiv declaratiile fiscale la zi.la varsta de pensionare pot beneficia de pensie din Grecia? (vezi toată discuția)