avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediul de maternitate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediul de maternitate

Angajata are contract individual de munca din data de 28.08.2012. Acum este insarcinata. Ce drepturi are?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:39, 14 Ianuarie 2013
Are drepturile unui angajat. Acum depinde la ce va referiti.
1. Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa instiintati angajatorul in scris asupra starii de graviditate. Alaturi de instiintare trebuie sa prezentati un document medical eliberat de medic (cel de familie sau de medicul specialist in a carui evidenta va aflati) care sa ateste starea de graviditate precum si varsta sarcinii.

2. Drepturile de care beneficiati, conform legislatiei in vigoare, sunt urmatoarele:

1) Daca desfasurati la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatate, angajatorul este obligat sa modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa va repartizeze la alt loc de munca fara riscuri, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

In cazul in care angajatorul nu isi poate indeplini aceasta obligatie, aveti dreptul la concediu de risc maternal.

Pe scurt, despre concediul de risc maternal.

Salariatele au dreptul la concediul de risc maternal, dupa cum urmeaza:

a) inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru salariata gravida

b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele gravide, lauze sau care alapteaza in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului pina la implinirea virstei de 2 ani, sau in cazul copilului cu handicap pina la 3 ani.

Concediul de risc maternal se poate acorda si in intregime

Concediul de risc maternal se poate acorda in intregime sau fractionat pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau specialist, timp in care salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal in cuantum este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate in cele 10 luni anterioare solicitarii.

2) Daca desfasurati activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia aşezat, angajatorii au obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incât sa asigure, la intervale regulate de timp, pauze şi amenajari pentru repaus in pozitie şezânda sau, respectiv, pentru mişcare.

3) Daca nu puteti indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a dumneavoastra sau a fatului sau, aveti dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, in baza recomandarii medicului de familie.

4) In cazul in care investigatiile le puteti face doar in timpul programului de lucru, angajatorul are obligatia de a va acorda dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, fara diminuarea drepturilor salariale.

5) Nu puteti fi obligate sa desfaşurati munca de noapte.

6) Nu puteti desfaşura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat.

* Solicitarea referitoare la modificarea programului sau a conditiilor de lucru se face de salariata gravida in scris si se insoteşte de un document medical.

7) concedii pentru sarcina si lauzie se acorda pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (adica proaspata mamica trebuie obligatoriu sa ramana acasa minim 42 zile dupa ce a nascut).
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de risc maternal? DRoxana29 DRoxana29 Buna ziua, sunt insarcinata in 3 luni. Starea mea de sanatate nu este tocmai una foarte buna. Mi-am propus la 4 luni de sarcina sa raman in Risc Maternal, ... (vezi toată discuția)
Cine acorda concediul prenatal? danut_pisicut danut_pisicut Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al ... (vezi toată discuția)
Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)