avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vechimea in munca in cazul contractelor cu timp ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vechimea in munca in cazul contractelor cu timp partial

Buna ziua tuturor,
In cazul contractelor de munca cu timp partial cum se calculeaza vechimea in munca , pentru pensionare ?
a, daca o persoana are un contract de munca cu timp intergral de 8 ore si inca unul cu timp partial de 2 ore ?
b, daca o persoana are mai multe contracte de munca cu timp partial dar toate luate la un loc nu totalizeaza 8 ore de lucru / zi ?
La casa de pensii nu am fost lamurita .
Cel mai recent răspuns: mariusms , utilizator 20:27, 11 Februarie 2009
indiferent de tipul contractului, principiul este acelas.
fiecare 8 ore lucrate sunt o zi de munca.cele care depasesc se clalculeaza cumulat la o alta zi de munca.
Trebuie sa aveti in vedere aspectul general, fiecare zi de munca se calculeaza ca fiind de 8 ore.
Conform Codului Muncii, ART. 103
(1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
(3)În cazul salariatului care desfăşoară activitatea în temeiul unui contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat conform legii.
In vederea calcularii pensiei beneficiati de aceeasi vechime in munca ca un angajat cu norma de 8 ore/zi .
Diferenta consta intr-o cotizatie mai mica in comparatie cu alt salariat cu norma intreaga .
Alin.3 al art.103 din C.mun a fost abrogat.

In cazul cumului de functii, nu se cumuleaza si vechimea in munca , ci doar veniturile realizate care se iau in calcul la pensie.
Codul muncii prevede ca, salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.

elis a scris:
In cazul cumului de functii, nu se cumuleaza si vechimea in munca

Ai un text de lege care să deroge de la prevederile art. 103 alin. (1) din Codul muncii?
Având în vedere că în lege nu se prevăd restricţii în cazul cumulului de funcţii, rezultă că şi perioadele în care o persoană a prestat în baza unui cim timp parţial reprezintă tot vechime muncă, pentru că, potrivit dispoziţiilor 103 alin. (1) din Codul muncii, „salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile”.
După cum bine ştii, o restricţionare de drepturi trebuie să fie expresă şi să aibă un temei special.
Vrei sa spui ca daca, de exemplu, o persoana are 2 c.i.m. in acelasi timp la doua firme diferite vechimea in munca se cumuleaza (in loc de 1 an de zile se va lua in calcul 2 ani) ... ma mir ca asa se procedeaza. :hm:

Alte discuții în legătură

Calcul vechime in munca V.Stroescu V.Stroescu In prezent am doua contracte de munca unul de 8 ore si unul de 2 ore. Recent am aflat ca cel de 2 ore este contractul de baza, iar cel de 8 ore este cumul ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca daniela-claudia daniela-claudia va rog sa-mi spuneti cum sa calculez vechimea unui salariat care a lucrat, timp de 3 ani 7 luni 20 zile , 2 ore/zi. (vezi toată discuția)
Vechime munca contract cu timp partial monica borz monica borz As vrea sa stiu cum se calculeaza vechimea in munca in cazul unui contract cu timp partial? (vezi toată discuția)