avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru mama studenta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru mama studenta

Buna ziua

Am cautat forma actuala a legii indemnizatiilor pentru mame dar nu am reusit sa o gasesc, asa ca va adresez o intrebare. Sotia mea este studenta la ID. Nu a avut nici un loc de munca pana in prezent. Am primit o informatie conform careia mamele studente beneficiaza de aceasta indemnizatie. Imi puteti spune daca este adevarat? Si daca da, e valabil doar pentru mamele studente la zi, sau este inclus si invatamantul la distanta?
Cel mai recent răspuns: roxana.petras , utilizator 12:15, 28 Februarie 2009
"Art. 38. - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a), b), c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului superior, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere."

Nu stiu ce legatura are stagiul de cotizare asimilat prevazut de Legea nr.19/2000 cu indemnizatia pentru CIC. :-/

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului - versiune actualizata la 1 ianuarie 2009 o puteti gasi aici
www.avocatnet.ro/content/art...

Sotia beneficiaza de indemnizatia pentru CIC numai daca se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii sau a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune.
Pin urmare, legea face referire numai la invatamantul universitar de zi.
Multumesc mult pentru informatii.
Buna ziua,
Am citit asa pe diagonala legea care intra in vigoare din 1 ian 2009 cu privire la indemnizatiile oferite pentru mame.
Mie sincer mi se pare ambigua si demna de interpretari.
Sunt mometan studenta in anul 3 (an terminal), la zi, bugetara si beneficiez de bursa de studiu in cadrul Facultatii de Stiinta Mediului din Cluj Napoca, sunt casatorita si am dori (eu si sotul meu) sa avem un copil dupa finalizarea studiilor mele. In continuarea studiilor o sa urmez cursurile post-universitare de master care vor mai dura 3 sau 4 semestre scolare (1 an jumatate sau 2 ani).
In acest caz, daca eu raman insarcinata in primul an de master si imi continui studiile pana la finalul masterului, chiar si dupa ce am copilul, pot sa beneficiez de o indemnizatie pentru cresterea copilului in conformitate cu legea?

Mentionez ca pana in prezent nu am avut nici un loc de munca, iar sotul meu chiar daca este angajat nu poate beneficia de concediu de paternitate (angajatorul nu i l-ar oferi).

Multumesc si astept raspunsuri clarificatoare.

Roxana Petras

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie pensie fara toti anii de facultate aidu aidu Am primit decizia, in care au fost retinuti aproape 11 ani vechime, dintre care 5 asimilati (facultate). Cand am depus dosarul am anexat 1 singura diploma de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crest copilului daca mi am platit singura impozitele vulpitza vulpitza Buna ziua. Stie cineva daca se pot lua cei 800 Ron pt cresterea copilului daca mi am platit singura contributia la asig de sanatate?Va rog sa ma lamuriti si pe ... (vezi toată discuția)
Mamica si tatic studenti Ielciu Anca Ielciu Anca buna ziua. Am si eu o nelamurire. In cazul in care mama este anul 2 la facultate la zi iar tatal este an terminal tot la zi cu licenta in iunie care dintre ei ... (vezi toată discuția)