avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul agent termic dupa repartitoare,atunci cand ai ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul agent termic dupa repartitoare,atunci cand ai centrala

buna seara,

problema mea este :
pe scara unde locuiesc sunt 6 ap. cu centrala si 13 cu contorizare prin repartitoare
eu am centrala ,cred ca platesc foarte mult caldura tevilor din apartament ( 63 ron ) acestea fiind si izolate - ap. cu 2 camere
- un apartament cu tevi neizolate plateste 110 - 92 ron, depinde de etaj
- un apartament contorizat cu repartitoare plateste maxim 230 ron minim 110 ron

costul tevilor in 11.11 - 72 ron
12.11 - 82 ron


va rog, ma puteti ajuta cu ceva informatii , legi
doresc sa dau in judecata firma de repartitoare , ei fac calculul

multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:27, 15 Ianuarie 2013
Conform norme in vigoare achitare c/v parti comune nu este conditionata de izolarea tevilor care tranziteaza proprietatile individuale
Inainte de a da in judecata firma de calcul, cereti fisa personala a apartamentului dv. cu calcul caldurii si apoi cereti lamuriri la firma sau administratorului (daca acesta stie sa va raspunda).

Puteti vedea pe tabelul centralizator, care vine de la firma la administrator, ca toate apartamentele de pe coloana dv. au acelasi numar de unitati sau aproape aceleasi (putin diferentiat in functie de etaj) pentru spatii comune si coloane de distributie.

Daca doriti sa va informati, lecturati Ordinul 343/2010 al presedintelui ANRSC, publicat in Mon. Oficial, partea I, nr. 501/20.VII.2010. Cred ca il gasiti chiar aici pe forum - dat o cautare specializata.
O sa va clarificati unele chestiuni, dar s-ar putea sa intrati in ceata mai tare cu altele...
In alta ordine de idei, asa cum spunea mai sus @elga50, mergeti la asociatie si studiati un pic acel tabel centralizator intocmit de firma care face calculul repartizarilor de costuri la incalzire. Pentru ca firma sa faca niste calcule corecte, trebuie sa lucreze dupa o situatie corecta a SET-ului tuturor tevilor de pe suprafetele comune (subsol, casa scarii, uscatoare, anexe), in conditiile montarii la subsol a unui repartitor ”martor” pentru determinarea costurilor pentru aceste spatii, precum si a tevilor verticale din apartamente. Aceasta situatie se intocmeste de obicei de firma dupa ce s-a facut actiune de inventariere a tuturor SET-urilor, precum si a situatiei privind amplasarea geografica in teren a apartamentelor. Toate aceste date sunt implementate in programul de calcul al firmei. Cum spuneam, daca firma lucreaza dupa date corecte si va poate demonstra ca in urma calcului ”ies” costuri corecte, este mai greu sa se castige ceva in instanta.
Pentru ca sumele repartizate proprietarilor cu CT sa fie cat mai mici, este nevoie sa se faca o izolare cat mai buna a tuturor tevilor de distributie a caldurii din subsol (grosime minima a izolatiei sa fie de minimum 50 mm), precum si in spatiile unde nu este nevoie de incalzire. Pentru tevile verticale din apartamente, personal nu recomand izolarea acestora pentru ca diferenta intre tevi izolate si tevi neizolate este f. mica - in ceea ce privesc costurile. Sa nu se faca confuzie cu izolarea tevilor din subsol, unde grosimea izolatiei este destul de mare, deci eficienta, ceea ce nu se prea poate face in casa. Sa stiti ca in ciuda a ceea ce se spune, tevile verticale chiar degaja caldura si pot mentine o temperatura in apartament de peste 12-15 grade, fara nici-un alt aport de incalzire. Puteti incerca practic daca va puteti permite. La noi in asociatie chiar asa am gasit (in conditiile in care blocul este izolat termic cu polistiren de 100 mm).
La prima vedere situatia nu e in regula.
Nu se poate ca, caldura pentru tevile verticale si spatiile comune sa fie 60% din consumul total ( pentru ca asa reiese din cifrele furnzate de dvs, chiar si in cazul in care avem doar 2/3 din proprietari racordati la sistem)

In primul rand nu stiu daca aveti echilibrare hidraulica facuta.
Indifenent ca toti ceilalti 18 ar fi racordati la sistemul centralizat de incalzire, sau doar 13, sau chiar numai unul singur - Pentru acelasi consum de caldura per asociatie, dvs ar trebui sa platiti aceeasi suma. Din pacate acest lucru nu se intampla, iar principalul motiv e dezechilibrul hidraulic ce apare in urma debransarii. Daca se vor mai debransa inca 10 proprietari ati putea avea chiar costuri duble fata de costurile actuale, desi nu veti consuma mai multa caldura.

O alta cauza ar putea fi modul de inventariere facut de firma de repartitoare. Este binecunoscut faptul ca orice firma "trage" inspre binele ei. Iar binele ei eeste ca proprietarii cu repartitoare sa plateasca cat mai putin, iar cei fara sa plateasca cat mai mult. Drept urmare e posibil ca procentul cotelor pentru tevile verticale sa fie umflat. Chiar as pune ramasag ca asa e.

De unde ati dedus acel 60% cand utilizatoarea nu ne spune decat niste date "pe sarite"?

Firmele nu au niciun interes in repartizarea caldurii in favoarea celor contorizati deoarece material nu castiga nimic, iar pe de alta parte in program se completeaza Gcal total inregistrat pe factura, costul din factura, indexul repartitorului comun din subsol si indecsii dati de locatari....si iese tabelul.

Daca ar fi sa se umble undeva, ar fi la indexul repartitorului comun, dar asta se poate verifica de catre oricine, mergand in subsol la citirea lui.

Alte discuții în legătură

Plata caldura parti comune marinica71 marinica71 am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
Calculul caldurii la comun carmen bodeanu carmen bodeanu La ce se refera cota de 10% din costurile de incalzire ale scarii de bloc,care urmeaza a fi platita de posesorii de centrale de apartament?;eu inteleg ca se ... (vezi toată discuția)