avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata incalzire in bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata incalzire in bloc

Locuiesc intr-un bloc cu mai multe apartamente, din care mai mult de 50% sunt cu incalzire cu centrala proprie de apartament. restul apartamentelor sunt racordate la incalzirea termica a orasului si au montat pe fiecare calorifer contoare. Diferenta dintre ce consuma acestia si ce furnizeaza Regia este platita de toti locatarii, prin emiterea unei note de consum. Astfel un apartament care are centrala proprie plateste 110 lei/apartament /luna, cum e cazul meu, in conditiile in care cei racordati la Regia de Termoficare platesc la fel, si spun ca ei si-au inchis caloriferele sa nu consume . Cum pot sa verific firma care stabileste consumul pe apartamente si ne trimite nota de consum. Este legal si pana unde pot urca facturile astea? De asemenea exista o lege prin care fiind mai putini de jumatate cei care sunt racordati la regia de termoficare sa fie obligati sa-si monteze centrale proprii? Consider ca locuind impreuna trebuie sa fim ori toti racordati la Regia de termoficare ori toti cu centrale proprii.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:19, 15 Februarie 2016
S-o luam cu sfarsitul.
Ar fi ideal ca pe o scara de bloc sa fie un sistem unic de incalzire, dar nu exista obligatia ca un proprietar sa-si monteze sau nu CT de apartament.

Daca cei ramasi in sistem au repartitoare, atunci calculul si repartizarea facturii de caldura este facuta de o firma, nu de administratorul dv. Asadar cereti administratorului sa va dea fisa apartamentului dv. pe care o primeste de la firma.

In principiu caldura livrata intr-o scara de bloc se imparte in 3 componente:
- caldura degajata in afara apartamentelor (coloanele din subsol,calorifere pe hol, calorifere in uscatorii) - toate apartamentele;
- caldura degajata prin tevile verticale din fiecare apartament - toate apartamentele;
- caldura degajata prin calorifere - numai apartamentele conectate in sistem.
Calculul se face avand la dispozitie un inventar al sistemului de incalzire in care sunt masurate SET-urile tuturor conductelor, tevilor si caloriferelor, un repartitor comun montat in subsol si care masoara caldura livrata non-stop (ca in cazul conductelor si tevilor verticale) si un soft al producatorului al carui algoritm de calcul se regaseste in Ordinul ANRSC nr.343/2010.

Suma platita de dv. este similara cu a unui apartament identic conectat la sistemul centralizat numai in cazul in care caloriferele sunt inchise complet ca si cum ar fi deconectat.
Viata la bloc ofera permanent situatii -uneori neplacute,dar care trebuiesc solutionate cu decenta,intelepciune si cu multa toleranta
Vecinii nu putem sa ii alegem,eventual putem impreuna sa desfasuram eforturi pentru un trai linistit
Mama dv a gresit cu modalitatea de solutionare problema
Pe viitor, incercati sa discutati amiabil cu vecina in cauza,detaliati necesitatile dv,ajungeti la un compromis vis-a-vis de problema zgomotelor
Incercati sa rugati vecina sa respecte programul de liniste prevazut de disp L nr 61/1991 si de regulamentul de ordine interioara a asociatiei de proprietari
Puteti inclusiv sa rugati vecina ,pentru micsorarea disconfortului auditiv sa introduca fie covor special de cauciuc fie alt sistem de atenuare zgomote si vibratii la masina de spalat
Succes !
Eu am toate tevile din apartament izolate. Deci suma platita de mine trebuie sa fie substantial mai mica decat a vecinului cu acelasi apartament si repartitoare, daca acesta isi inchide toate caloriferele din apartament, avand in vedere ca el nu are tevile izolate.
Cum as putea sti acest procent minim cu care el trebuie sa plateasca in fiecare luna mai mult decat mine, chiar daca isi inchide caloriferele. Nu putem sti din acele masuratori SET de care vorbeati?
Firma care efectueaza repartizarea costurilo prin repartitoare trebuie sa fie informata despre faptul ca unii dintre proprietari au tevile izolate - acum depinde si cu ce (materialul) si grosimea izolatiei.
Aceste informatii sunt introduse in programul de calcul si in mod normal, sigur ca da, costurile ar trebi sa fie mai mici.
Asadar, notificati as. prop. despre acese lucruri si asociatia trebuie sa informeze firma (probabil ca acestia din urma vor veni la dvs. in casa sa verifice cele reclamate). Trebuie sa verificati pe fisele centralizatoare rezultatul acestor masuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Platesc cota parte de caldura daca nu am tevi prin apartament? ellena ellena Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu conductele de distributie si conducte de incalzire la inventarierea caloriferelor? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Am studiat subiectele despre inventarierea caloriferelor din bloc, dar din pacate nu a reiesit cum ramane cu conductele. La noi au inventariat ... (vezi toată discuția)