avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ajutor avocat din oficiu
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

ajutor avocat din oficiu

Buna ziua

As avea nevoie de ajutorul d-voastra: mi s-a intocmit dosar penal pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice si as dori sa stiu daca am dreptul la avocat din oficiu, deoarece starea materiala nu-mi permite angajarea unui avocat. In cazul unui raspuns pozitiv va rog daca puteti sa-mi dati un model de cerere in acest sens.
Vi se desemna in mod obligatoriu un avocat din oficiu.

Cod procedura penala:

Asistenta invinuitului sau inculpatului

Art. 171. - Invinuitul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de aparator in tot cursul urmaririi penale si al judecatii, iar organele judiciare sunt obligate sa-i aduca la cunostinta acest drept.

Asistenta juridica este obligatorie cand invinuitul sau inculpatul este minor, militar in termen, militar cu termen redus, rezervist concentrat, elev al unei institutii militare de invatamant, internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ ori cand este arestat, chiar in alta cauza

In cursul judecatii asistenta juridica este obligatorie si in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani sau cand instanta apreciaza ca inculpatul nu si-ar putea face singur apararea.

Cand asistenta juridica este obligatorie, daca invinuitul sau inculpatul nu si-a ales un aparator, se iau masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu.

Delegatia aparatorului desemnat din oficiu inceteaza la prezentarea aparatorului ales.

Daca la judecarea cauzei aparatorul lipseste si nu poate fi inlocuit, cauza se amana.
Avocatul va fi desemnat de instanta, fara a face dvs o cerere in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetarea penala motanelul motanelul buna ziua in timpul cercetari penale am dreptul la avocat din oficiu? se poate cere schimbarea anchetatorului pentru ca este subiectiv? (vezi toată discuția)
Arestare zdb zdb sunt obligat sa dau declaratii daca imi cere politia sau pot cere dreptul la un avocat? stie cineva unde gasesc drepturile pe care un politist trebuie sa le ... (vezi toată discuția)