trutanmarian a scris:
Conform pct.186 din anexa la OMFP nr.3055/2009 la finele fiecarei luni,creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza.Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar,dupa caz. In contul 419 se inregistreaza aceste diferente de curs valutar aferente avansurilor in valuta primite de la clienti,atat favorabile cat si nefavorabile.
Din cele mentionate ,se intelege ca facturile finale emise in luna noiembrie,scazand avansurile incasate, sunt cu valoarea zero.In aceasta situatie,inregistrarea in contul de venituri din exploatare se face la cursul de 3,51 lei,valoarea avansului fiind la cursul evaluat
de 3,47 lei,cu o diferenta de o,o4 lei/USD. Aceasta diferenta se inregistreaza pe cont 665.
Deci,rationamentul prezentat este corect.
La data incasarii avansului in octombrie, nu s-a emis factura de avans. Deci in noiembrie s-au emis facturi, nestornandu-se avansul incasat deoarece nu se emisese factura. Facturile emise in noiembrie nu au acoperit avansul incasat in octombrie (s-a incasat avans mai mare decat valoarea facturilor emise in noiembrie).
Eu am inreg astfel:
in oct avansul incasat 5124=419 la cursul bnr de la data incasarii
In nov. facturile emise 4111=707 la cursul bnr de la data facturii (cel cu o zi inainte)
la 31 oct am facut reeval ct 419 la cursul bnr din data de 31 oct
in nov la datele emiterii facturilor am facut incasarea facturilor 419=4111 la cursul din 31 oct reevaluat pt.cont 419.
Va rog sa imi spuneti daca am lucrat corect si va multumesc pentru timpul acordat.