avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum pot iesi dintr-un SRL cu actionariat 50% la 50%?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum pot iesi dintr-un SRL cu actionariat 50% la 50%?

Suntem 2 asociati iar relatiile sunt tensionate.Firma este infiintata de 12 ani si are ca domeniu de activ.constructii si exploatare materiale de constructii.Aproape toata infrastructura firmei si a punctelor de lucru a fost gandita si pusa la punct de mine. Nu mai exista intelegere si nu mai pot continua.I-am pretins asociatului o suma de bani pentru ai iesi eu din firma-nu a fost de acord,i-am oferit aceeasi suma pt. a iesi el -nu a fost de acord,i-am cerut parte din utilaje(care mare parte din ele sunt amortizate) pt. a iesi eu-nici asa nu este bun,i-am oferit si in plus utilaje fata de ce am pretins eu tot nu este bun.Datorii la furnizori firma nu are,o mica datorie la stat(TVA,dari salarii etc)Mentionez ca si miza este mare caci firma are toate certificarile ISO,atestatele,permisele de exploatare la zi si terenuri in concesiune pe termen lung pentru exploatarea materialelor de constructii.Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat sau o parere in demersul pe care trebuie sa-l urmez.Cu deosebita stima si respect va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 15:45, 15 Ianuarie 2013

Excluderea se face in conformitate cu art. 222 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata. Daca intr-o AGA nu puteti sa va intelegeti asupra aspectelor pe care le invocati ,aveti posibilitatea de a cere retragerea din societate in conformitate cu art. 226 din aceeasi lege care stipuleaza urmatoarele:

"226. - (1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare .
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal."
Potrivit art. 226. alin. 1, “Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:

* a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
* b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
* c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.”

Aşadar, legea reglementează atât retragerea amiabilă (prin acordul asociaţilor exprimat fie prin inserarea condiţiilor în actul constitutiv, fie prin exprimarea acestuia la momentul retragerii), cât şi retragerea judiciară (conflictuală, supusă aprecierii instanţei competente).

Retragerea poate deveni judiciară chiar şi atunci când actul constitutiv cuprinde dispoziţii privind cazurile în care se poate retrage un asociat, dar nu există un acord concret al asociaţilor în acest sens.


Sub aspectul efectelor produse, este de menţionat că, potrivit art. 226, alin. 3 „Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal”.



Potrivit art. 87:

* (1) Cesiunea aportului de capital social este posibilă dacă a fost permisă prin actul constitutiv.
* (2) Cesiunea nu liberează pe asociatul cedent de ceea ce mai datorează societăţii din aportul său de capital.
* (3) Faţă de terţi, cedentul rămâne răspunzător potrivit art. 225.
* (4) Când actul constitutiv prevede cazurile de retragere a unui asociat, se vor aplica dispoziţiile art. 225 şi 229.

Părţile sociale deţinute conferă titularului acestora un drept de creanţă asupra patrimoniului societăţii. Această operaţiune poate fi atât cu titlu oneros cât şi cu titlu gratuit.


Succes.


Inteleg ca dumneavoastra vreti sa pastrati in continuare societatea si sa desfasurati activitate comerciala pe ea ... Este o situatie dificila deoarece sa cereti excluderea pe cale judecatoreasca a celuilalt asociat trebuie sa aveti un motiv din cele prevazute la art. 222 alin. 1 din legea nr. 31 / 1990.
Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Nici o secunda nu m-am gandit sa am o actiune in plus sau sa castig eu societatea,dar nici nu pot pleca din societate cu mainile in buzunar. Atunci cu mult respect va rog sa-mi spuneti cum pot pleca eu din firma.Care sunt pasii de urmat?
Va puteti retrage din societate in conditiile art. 226 din legea nr. 31 / 1990.

Alte discuții în legătură

Inchidere firma toy_story toy_story Buna ziua, In ce conditii se poate inchide o firma, cu 2 asociati 50% - 50%, unul dintre ei este si administrator. Unul dintre cei 2 asociati nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Cum pot renunta la firma daca asociatul tot amana drumul la notar in vederea cedarii partilor? Andyx Andyx Cum pot renunta la firma daca asociatul tot amana drumul la notar in vederea cedarii partilor? (vezi toată discuția)
Cum pot sa ies dintr-o afacere unde am 50% actiuni raluca27 raluca27 am u7n restaurant impreuna cu cineva cu care nu ma mai inteleg,cum pot sa ies din afacere ,pot sa vand partile mele altcuiva pentru ca asociatul meu nu vrea sa ... (vezi toată discuția)