avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS asociat unic
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS asociat unic

Buna ziua. Sunt asociat unic, fara alte surse de venit, deoarece atunci cand am inceput activitatea pe cont propriu mi-am dat demisia de la locul de munca anterior. Gandindu-ma si la pensie si la asigurarile medicale, in cei 10 ani de activitate a firmei am avut contract direct atat cu Casa de Pensii cat si cu CNAS, la salariul minim pe economie, ca persoana fizica, fara a fi angajat cu contract de munca. In 2009 am incasat dividende de la firma, 75.000 ron, pentru care acum am aflat ca trebuie sa platesc si contributie CASS. Am neglijat aspectul acesta, considerand ca eu am deja un contract cu casa. Din punct de vedere moral si logic, daca impart suma de 75000 ron la cei 10 ani de cand sunt asociat unic reiese un venit lunar aproximativ egal cu salariu minim, deci eu mi-am platit corect contributia la sanatate, dar am fost ieri la Administratia financiara si mi-au spus ca nu exista asa ceva, nu se fac compensari cu anii in care nu am avut venit dar totusi am platit, ci se tine cont doar de anul fiscal respectiv. E drept, au facut si confuzii pentru ca mi-au pomenit de un plafon de 5 salarii medii pe luna, dar cautand pe net am gasit ca nu exista asa ceva pentru CASS ci numai pentru CAS. Întrebarea mea este daca trebuie sa plătesc separat CASS pentru dividende, tinand cont ca aveam deja calitatea de asigurat la momentul incasarii lor (chiar daca pe cont propriu si nu cu contract de munca) si care ar fi posibilele cai de contestare in cazul in care primesc somatie de plata, cel mai probabil in 2014, dupa ce trec cei 5 ani magici. Din cate am vazut prin forum, ei iti solicita o adeverinta cu veniturile pe ultimii ani, si sper ca valoarea dividendelor sa o imparta pe luni, asa cum am gandit si eu mai sus. In prezent nu apar la ANAF cu debite pentru plata la sanatate, dar e posibil sa nu fi transferat inca toate bazele de date.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
robert_71, utilizator
Cel mai recent răspuns: robert_71 , utilizator 17:13, 16 Ianuarie 2013
Trebuie sa platiti CASS-ul pe dividendele din sanatate. Nu are legatura cu ceea ce ati scris mai sus.
Oare ce se întâmpla dacă se pune problema invers? Cred ca e o situație destul de frecventa ca un asociat unic sa vrea sa devina dupa un timp asigurat în sistemul de sănătate. Din cate am citit pe forumuri trebuie sa plateasca retroactiv si bănuiesc ca i se cere o adeverință de la Finanțe cu veniturile realizate în ultimii ani pe perioada când nu a fost asigurat, dar nu mai putin de un salariu minim pe luna in cazul in care dividendele sunt mai mici, la care se aplica cota de 5,5%. Nu sunt sigur dacă se intampla asa, o sa întreb, dar daca este adevarat inseamna ca am fost fraier ca am platit in toti acesti ani, pentru ca ei sa imi bage acum suplimentar si dividendele.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
robert_71, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas la dividende rokmony rokmony Societatea la care sunt asociat unic a realizat un profit de 160.000. ron in 2007, repartizat ca 60.000 dividende si 100.000. fond dezvoltare.dividendele le-am ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Contributii srl fara salariati hurairinastefania hurairinastefania Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri cu privire la contributiile CAS si CASS pt un SRL nou infiintat fara salariati. Eu voi fi asociat unic si ... (vezi toată discuția)