avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie al 2-lea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie al 2-lea copil

Buna ziua. Am o intrebare ceva mai complexa si poate ma ajutati cu un raspuns. Lucrurile stau in felul urmator:
- Perioada 2008 - 2010 am urmat 2 ani de facultate dupa care am nascut primul copil, iar de pe urma facl am primit indemnizatie.
- In 2010 - 2011 am stat acasa, ca pe urma 2011 - 2012 sa termin cel de-al 3-lea an de facultate fara examen de licenta acum fiind in perioada de somaj si insarcinata cu al doilea copil ( urmeaza sa nasc in 30 iulie 2013, somaj am pana pe 9 aprilie 2013)
1. Intrebarea mea e in felul urmator: sa presupunem sa am gasit un patron care sa ma angajeze pana nasc, pot cumula perioada de facultate cu somajul si cat lucrez ptr obtinerea indemnizatiei?
2. Aceasta angajare ar fi formala, ca sa zic asa ( nu am posibilitate sa las baiatul cu cineva), probabil va fi cu salar minim pe economie si eu sa platesc
ce e de platit...probabil contributia angajatului si cea a angajatorului. Nu stiu exact despre ce ce suma lunara ar fi vorba si exact cate luni, daca ati putea sa ma lamuriti?
3. Daca e posibil punctul 2, contractul de munca ar fi bine sa fie pe perioada determinata sau nedeterminata?...ptr ca nu stiu sigur daca voi putea lucra dupa...
Nu stiu daca am fost suficient de explicita dar orice raspuns e binevenit! O zi frumoasa sa aveti!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:15, 25 Martie 2013
Bun, discutia e cam veche dar revin cu lamuriri. Am facut precum mi-ati sugerat si am luat 3 concedii medicale a cate 21 de zile. Acum am doua intrebari.
1. Cand e vorba sa imi iau prenatal cui trebuie sa ma adresez? Merg direct la Agentia de somaj sau la medicul ginecolog, sau de familie?
2. Cei de la Somaj mi-au spus ca din cauza birocratiei ( ca lucrurile merg greu, in fine, explicatii) banii pe concediu medical vor veni peste 3 luni. Exista un termen de acordare sau asa o fi? Si in al doilea rand ma intrebam care e baza de calcul avand in vedere ca eu nu am realizat venituri ci am luat somaj pe baza studentiei?
Multumesc mult pentru orice lamurire, si de asemenea va multumesc pentru ca existati.
1. -Luati primul certificat de concediu de maternitate de la medicul ginecolog (sau de la medicul de familie), il vizati la medicul de familie si il prezentati la Agentia de Somaj.
- Celelalte cerificate de concediu de m,aternitate, in continuare, le luati de la medicul de familie si le duceti la Agentia de Somaj.

2. - Agentia de Somaj va plateste certificatele de concediu de maternitate, asa cum vi le-a platit si pe celelalte de concediu medical, si apoi recupereaza banii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Baza de calcul pentru concediul de maternitate este de cel putin o luna de somaj indemnizat.
- Perioada de somaj indemnizat este stagiu de cotizare la sanatate, contributia fiind platita d Agentia de Somaj.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
...
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
...

4. Asadar Agentia de Somaj nu trebuie sa astepte sa primeasca banii de la CJAS, ci sa va plateasca certificatul pana pe data de 10 ale lunii urmatoare celei pentru care prezentati certificatul medical si apoi recupereaza banii de la CJAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil mihai.13baltaretu86@yahoo.com mihai.13baltaretu86@yahoo.com Buna ziua ! am o intrebare inlegatura cu CO de maternitate...am fost angajata la o firma incepand cu data de 1.08.2014 pana la data de 21.12.2015 (program 8 ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la indemnizatie crestere copil? alina_mirela00 alina_mirela00 Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu un sfat si totodata cu niste informatii de care am nevoie. in august 2010 am nascut un baietel si am beneficiat de ccc ... (vezi toată discuția)
Ccc din somaj oanaelena9 oanaelena9 buna! am si eu o intrebare..eu am lucrat la un magazin ca vanzatoare de pe 1sept 2011 pana pe 7dec 2011 (mentionez ca am plecat prin demisie),iar acum m aflat ... (vezi toată discuția)