avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu fara plata dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu fara plata dupa CCC

Buna ziua!Sunt in CCC pana in martie 2013.Intre timp m am mutat intr un alt judet.Sunt invatator titular in judetul de unde m am mutat.Ar trebui sa ma transfer aici la o scoala,dar nu cred ca va putea fi posibil incepand cu luna martie ci va trebui sa astept pana se fac transferurile de la 1 sept 2013.Scoala unde sunt acum titulara are probleme finaciare si se pare ca angajatii nu au mai primit salariile de un an de zile.In acest caz,ce variante am ?Am dreptul la concediu fara plata?dar indemnizatie de somaj?in aceste doua cazuri imi merge in continuare vechimea?

Cel mai recent răspuns: omamicaa , utilizator 14:14, 11 Februarie 2013
Va redau mai jos prevederile OUG nr.111/2010 care va raspund in mare la intrebarile puse:

Art. 6
(1) După împlinirea de către copil a vârstei de un an, cu excepţia copilului cu handicap,
persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani.
(2) Cererea pentru acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) şi (6) şi art. 10 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), art. 6 şi 10 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Copilul meu implineste deja 2 ani in martie,deci e prea tarziu sa aplic art6.
Deci,CCC e considerat stagiu de cotizare,asta inseamna ca pot beneficia de concediu fara plata sau indemnizatie de somaj si imi merge si vechimea,am inteles bine?si daca e asa,cum se calculeaza indemnizatia de somaj?Multumesc
Concediu fara plata acordat in conditiile art.6 din OUG nr.111/2010 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
1. Deoarece ati optat pentru CCC pana la 2 ani nu mai puteti opta pentru CFP pentru cresterea copilului, in conditiile art.6 din OUG 111/2010.

2. Daca veti intra in CFP la cererea dvs. nu va juta la nimic deoarece acea perioada este si fara venituri si nu sunteti asigurata nici la pensie nici la sanatate.

3. - Recomandarea mea este ca angajatorul sa va concedieze cu un articol din Codul muncii care sa va permita sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
- Perioada de somaj indemnizat este stagiu de cotizare la pensie si sanatate.
Din ce am inteles,daca intru in somaj,fiind in invatamant,imi pierd continuitatea si deci titulatura.Nu imi convine acest lucru pt ca eu de la 1 sept 2013 urmeaza sa reincep activitatea.Mi s a spus ca ar fi o varianta sa mi iau concediu medical,dar nu cunosc prea multe de spre asta.Ma puteti lamuri daca se poate legal sa fac acest lucru,fie ca e pt copil sau pt mine,si daca da,cat timp pot sa beneficief de concediu medical?multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil guiualina guiualina Bunza ziua! Sunt in concediu de crestere copil pe perioada de 1 an, pana la 10.06.2012. Doresc sa solicit concediu fara plata indemnizatiei de crestere copil ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata dupa ccc de un an cristinaflp cristinaflp O zi buna tuturor! Conform legii, parintele care a optat pentru CCC de un an are dreptul la concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2 ani de catre ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil mr_raluca mr_raluca Buna ziua,vreau sa stiu daca mai imi pot prelungi cu inca 1 an indemnizatia de crestere copil tin sa precizez ca am optat pentru 1 an si deja mai am cateva ... (vezi toată discuția)