avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune neefectuata de 14 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune neefectuata de 14 ani

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri in ceea ce priveste urmatoarea speta:
-tatal, veteran de razboi a decedat acum 14 ani.Sotia supravietuitoare si cei doi copii nu au facut succesiunea pana in acest moment.
-sotia beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe locuinta deoarece este sotie de veteran de razboi.
La administratia financiara pana in acest moment nu s-a platit nici un fel de impozit nici de sotie (deoarece beneficiaza de scutire ) dar nici de cei doi copii deoarece nu au nici un document prin care sa le ateste calitatea de proprietar.
Va rog foarte mult sa-mi spuneti ce urmari sunt datorita nedeschiderii succesiunii si ce ne sfatuiti sa facem in aceasta privinta.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 11:11, 18 Ianuarie 2013
In primul rand trebuie dezbatuta succesiunea. Veti plati impozit pe succesiune in valoare de 1% din masa succesorala.
Apoi cu certificatul de mostenitor va veti preyenta la Administratia Financiara competenta pt a schimba rolul fiscal.
Va multumesc pentru raspunsul d-voastra.
In cazul in care nu se va face succesiunea, ce implicatii pot fi (motivele sunt cele financiare).
Acea cota de impozit pe masa sucesorala se aplica doar la valoarea succesorala sau se tine cont si de nr de ani in care nu s-a efectuat aceasta succesiune (adica se aplica penalitati pentru impozit)?
Cei de la administratia financiara spun ca sotia defunctului are in proprietate doar 50% si pt cealalta parte "cine plateste impozitul?". Anul trecut au avut aceeasi discutie si neoficial persoana de la administratie a ajuns la concluzia ca sotia si mostenitorii "profta de un vid legislativ".Rugamintea sotiei a fost ca ea sa fie informata de valoarea creantelor pe care le are de achitat dar bineinteles ca nu a primit nici un raspuns.Administratia financiara poate cere celor 2 mostenitori sa plateasca impozit pe "partea lor" daca acestia nu au nici un act in care sa le fie data calitatea de proprietari?

Nu pot cere ca nu au calitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozite si taxe locale doichitahorescu doichitahorescu Suntem 3 mostenitori ai unei persoane care a fost scutita de impozit pe apartament ca veteran de razboi. Cum putem sa platim impozitul pe acel apartament ... (vezi toată discuția)
Texe urmasi veteran de razboi Respect968 Respect968 Buna seara! vreau sa stiu si eu daca sunt scutit de impozitele de la primarie (casa, pamant) ca nepot al unui veteran de razboi care nu mai e in viata...bunica ... (vezi toată discuția)
Impozit apartament elga50 elga50 Un veteran de razboi plateste impozit pe apartamentul al carui proprietar este? Ce se intampla si cum trebuie sa actioneze urmasii dupa decesul acestuia? (vezi toată discuția)