avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... tevile de la subsol
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

tevile de la subsol

Sunt debransata de la caldura de 15 ani,prin apartamentul meu nu trece nici o teava de caldura,pe scara si in uscator nu am nici un calorifer si nici o teava de caldura,cu toate astea ,din 2010, platesc caldura in medie cate 50-60ron pe luna.Am avut luni cand am platit si 90ron,in mod egal cu cei care au caldura si locuiesc la mansarda.Ce vreau eu sa stiu ,este urmatorul lucru:cum se poate sa platesc caldura la "consum comun"de la niste tevi izolate termic aflate la subsolul blocului???Vreau sa inteleg cum este posibil ,in Romania secolului XXI,sa li se permita unor firme sa jegmaneasca cetatenii acestei tari intr-un mod atat de grotesc?Daca niste tevi sunt IZOLATE TERMIC cum mai pot ele sa degaje caldura si sa mai si inregistreze pe repartitor.Asta se intampla doar in blocul meu,o alta familie care a renuntat la caldura ,dintr-un alt bloc,nu are nici un leu de plata la caldura .Ei nu au tevi care trec prin subsol?Legea nu este pentru toti la fel?
Va rog sa-mi dati un sfat si ce ar trebuii sa fac in continuare.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: SonyEric , utilizator 09:12, 19 Martie 2015
Incercati si va adresati instantei de judecata. Aratati ca platiti ceva ce nu promiti ca utilitate. Presupun ca aveti centrala de apartament.:sorry:
Informatiile dv. sunt destul de vagi, dar pot sa va spun ca, lasand la o parte suma despre care nu ma pot pronunta, calculul caldurii in cazul condominiilor contorizate cu repartitoare se face aplicand Ordinul 343/2010 ANRSC.
Astfel, pentru spatiile comune se plateste conform SET-ului instalatiei comune. Idem si pentru tevile verticale. La aceasta plata contribuie toti proprietarii,indiferent daca sunt sau nu conectati la sistemul centralizat de incalzire deoarece aceasta instalatie degaja o anumita cantitate de caldura si incalzeste toata cladirea in ansamblu, chiar daca acest lucru nu este sesizat sau recunoscut de cei interesati sa nu plateasca nimic la aceasta caldura la comun. Partea din factura referitoare la caldura pe spatiile comune, dar si pe tevile verticale se face in functie de cota-parte indiviza.

Faptul ca acea cunostinta nu plateste nimic la caldura la comun este un aranjament ilegal intre administrator si firma de calcul sau pur si simplu e o decizie ilegala a conducerii respective.

Legea e la fel pentru toata lumea, dar unii nu o respecta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
elga50, moderator
Legea in vigoare nu prevede exonerarea de la obligatia platii parti comune a niciunui proprietar din condominium-indiferent de forma de alimentare cu agent termic pe care acesta a inteles sa o utilizeze
Nu exista dispozitie in vigoare care sa conditioneze plata parti comune de izolarea tevilor
Materializarea interesului individual pentru cresterea confortului termic in proprietate,respectiv renuntarea la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic nu constituie temei legal pentru neplata parti comune
Nu inseamna ca daca intr-o asociatie de proprietari ,reprezentantii acesteia nu respecta si nu aplica unitar normele in domeniu,procedura acelei asociatii de proprietari este temeinica, legala si este general valabila
Pentru @elga50:

@marialazarcta a scris:

prin apartamentul meu nu trece nici o teava de caldura,pe scara si in uscator nu am nici un calorifer si nici o teava de caldura,


In aceste conditii SET-ul pentru care ar trebui sa plateasca, conform legii, este 0 (zero). Deci si suma de plata ar trebui sa fie tot zero.

Deci cei care nu respecta legea sunt cei care o pun sa plateasca ce nu consuma.

Conform legii, singura cheltuiala pe care o poate avea cu instalatia de incalzire comuna (in conditiile prezentate) este cota-parte din costul reparatiilor si reviziilor.

Ceeace se intampla este doar unul din multele cazuri de abuzuri datorate legilor facute de incompetenti dupa interesele unora sau altora.

Personal, ma intreb, daca ai stii ca prin montarea de repartitoare economisesti cel mult 20 % din costul caldurii ti-ai mai monta repartitoare?
Este clar ca firmele au interes sa repartizeze costuri in asa fel incat sa para ca poti face o economie si de 50 % sau chiar sa te debransezi fara sa mai ceri aprobare, doar inchizand caloriferle.
Ca in felul acesta te incalzesc vecinii prin pereti (si platesc pentru tine), nu mai conteaza in tara noastra.
Gresiti!
Nu stiu cum prin apartamentul doamnei nu trec niciun fel de tevi verticale, dar sa zicem ca e adevarat. Ati pomenit vreun condominiu fara tevi verticale in apartamente, fie ele situate si la ultimul etaj?
Totusi exista si o parte din factura care se repartizeaza pe spatiile comune, un element din instalatie fiind tevile de la subsol.

Calculul caldurii se face in conformitate cu un soft avizat de ANRSC.
Putem sa glosam mult pe interesul firmelor, dar e de bun-simt si de dorit sa ne uitam intai pe documentele care vin de la firma care face calculul, sa punem intrebari acolo unde avem nelamuriri si sa fim atenti la ce ni se explica, astfel incat sa putem intelege.
Daca ne ducem si intrebam si vrem sa primim numai raspunsul pe care ni-l dorim, o sa fim vesnic nefericiti ca suntem nedreptatiti.

Alte discuții în legătură

Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Posibila incalcare a legii 296/2oo4 iraela iraela Buna ziua, Sunt unul din numerosii proprietari care s-au debransat legal dela sistemul centralizat de incalzire cu multi ani in urma. Dupa cum bine stiti, de ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)