avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ani de munca lucrati in Spania
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ani de munca lucrati in Spania

M-ar interesa daca anii de munca lucrati in Spania se adauga la pensie
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 18:12, 19 Ianuarie 2013
Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, legislatia comunitara in domeniu a devenit direct aplicabila in Romania, in relatiile acesteia cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, fiind vorba, pana la data de 30 aprilie 2010 de Regulamentele (CEE) nr. 1408/71 si 574/72, si, incepand cu 1 mai 2010, de noile regulamente comunitare: Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004.
In cazul persoanelor care au lucrat in mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acorda cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare la care ne-am referit si ale legislatiilor nationale in vigoare in materie de pensii, persoanele interesate putand solicita obtinerea drepturilor de pensie potrivit legislatiilor in vigoare ale statelor membre in care au desfasurat activitati profesionale.Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii.
Astfel, daca o persoana a lucrat atat in Romania cat si in Germania, va beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proportional cu perioadele de asigurare sociala realizate in cele doua sisteme de pensii, cu respectarea prevederilor legislatiilor in materie din aceste doua tari.
La momentul implinirii varstei standard de pensionare, cererea dvs. de pensionare va putea fi depusa la institutia de asigurari sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile catre institutia competenta din celalalt stat membru.
Dupa ce institutiile competente ale celor doua state membre isi comunica, prin intermediul formularelor de legatura, toate informatiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate si/sau celorlalte institutii competente.
Drepturile de pensie cuvenite urmeaza a fi primite pe teritoriul statului de domiciliu.


Detalii privind plata drepturilor de pensie in strainatate se regasesc pe site-ul institutiei noastre la rubrica <<Pensionari cu domiciliul in strainatate>>.

11-04-2012 13:32

Sursa :

[ link extern ] ...










~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia din grecia veresdorina veresdorina lucrez in Grecia cu acte la zi si plata taxelor la zi inclusiv declaratiile fiscale la zi.la varsta de pensionare pot beneficia de pensie din Grecia? (vezi toată discuția)
Pensie mariana47carmen mariana47carmen va rog sa-mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a putea la iesirea la pensie sa pot cumula anii lucrati in Romania cu anii lucrati in ... (vezi toată discuția)
Pensionarea romanilor ce lucreaza in strainatate vasilecamarut vasilecamarut pentru un cetatean roman ce lucreaza legal in Italia se va lua in consideratie timpul lucrat aici in momentul pensionarii si in ce fel? (vezi toată discuția)