buna seara va rog sa-mi dati un raspuns. sunt nascut in noiem 1953 am vechime 36 ani din care grupa 18 ani si 9 luni am studii superioare. daca ies la pensie anticipat la implinirea varstei de 60 ani,mai beneficiez de reducerea varstei standard de pensionare respectiv anii lucrati in grupa a II ?
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%,mai aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 4 ani si 6 luni(3 luni la 1 an).
36+4 ani si 6 luni=40 de ani si 6 luni.
O reducere cu 4 ani a varstei standard(65).
Pentru pensie anticipata partiala la 60 de ani,trebuie sa scadeti din 40 de ani si 6 luni,stagiul asimilat(cursuri universitare de zi,armata).
Daca raman 35 de ani(fara stagiu asimilat)penalizarea va fi de 9 %.
Multumesc mult ptr raspuns d-ul Carp M. nu m-am documentat pana acum dar momentan apelez la serv. dvs.
- anii de grupa sunt 100%
- ani vechime sunt 36 si ceva luni fara armata si fara facultate
- dar se poate iesi la pensie anticipat (la 60 ani) dupa care normal la (60 - 5 ) = 61 ani......acea penalizare de 9 % disparand la recalculare ( adica la 61 ani ) ?
cu scuzele de rigoare.....poate e o intrebare aiurea asta , cu alta ocazie o sa-mi fac lectiilele cum trebuie.
Buna ziua,
Daca vreti sa-mi raspundeti : Valoarea pensiei este influientata de statutul pe care il ai la iesirea la pensie (in activitate sau fara activitate) ?