avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ultima pensie si modalitati de ridicare a ei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ultima pensie si modalitati de ridicare a ei

buna ziua cum pot ridica ultima pensie a bunicului meu decedat in 4 ian 2013 in calitate de nepot el nemaiavind pe nimeni in viata de gradul 1?mentionez ca pina la data dcesului a locuit in acelasi imobil cu mine si ca am suportat cheltuielile de inmormintare si am incasat ajutorul de deces
Cel mai recent răspuns: Camelia Iliu , utilizator 20:32, 28 Martie 2018
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 120
(1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.

(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.

2. Termenul general de prescriptie este de 3 ani.

3. - Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 80
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.

(2) Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
• cerere (anexa nr. 9);
• certificatul de deces, in original si in copie;
• actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
• acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
• certificatul de mostenitor (original si copie);
• copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.

- Cererea (anexa 9) o luati de la Casa de Pensii.
Interventie moderator:
:rtfm:
valentinstate:

1. Pentru a intelege si noi mesajele dvs. si a intelege si dvs. raspunsurile nu mai deschideti cate un topic nou pentru fiecare completare la problema dvs.

2. Intrati tot pe acest topic si folositi butonul “raspunde”.

valentinstate a scris:

va multumesc pt raspuns dar va precizez ca nu am nici un act de mostenitor deoarece am act de vinzare cumparare din 1992 .Cam ce acte ar trebui aduse pt a demonstra calitatea de grad de rudenie

as dori daca se poate sa ma indrumati si pe mine cum as putea ridica ultima pensie a bunicului meu decedat pe 4 ian 2013 in conditiile in care nu mai are pe nimeni in viata de gradul 1.
mi sa mai raspuns ca ,conform legii 263/2010 pot ridica suma ceilalti mostenitori in conditiile dreptului comun.Aici e pb caci nu stiu care sunt urmatorii si ce acte ar trebui, ca sa fac aceasta dovada.
Va multumesc si va salut cu respect!

an inteles scuze dar sunt nou pe aici

as dori daca se poate sa ma indrumati si pe mine cum as putea ridica ultima pensie a bunicului meu decedat pe 4 ian 2013 in conditiile in care nu mai are pe nimeni in viata de gradul 1.
mi sa mai raspuns ca ,conform legii 263/2010 pot ridica suma ceilalti mostenitori in conditiile dreptului comun.Aici e pb caci nu stiu care sunt urmatorii si ce acte ar trebui, ca sa fac aceasta dovada.
Va multumesc si va salut cu respect!

Recomanda

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Aveti nevoie de certificatul de mostenitor (original si copie), altfel nu veti putea ridica ultima pensie a bunicului decedat. Luati legatura cu un notar.
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
ContSters233678, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie Mona Cotor Mona Cotor As dori sa intreb, am dreptul sa ridic ultima pensie a sorei mele, decedate în data de 11 noiembrie?Mentionez ca sora mea nu are alți urmași, nu avem ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie ContSters215676 ContSters215676 Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. O batrana mi-a facut acte v/c pe casa ei in 2010. Sambata a intrat in coma si a decedat la spital. Nu are ... (vezi toată discuția)
Pentru ridicare ultima pensie oanaportar oanaportar - matusa mea a decedat. - tatalmeu este uniculfrate = mostenitor. 1. - ce trebuie sa faca pt. a primi ultima pensie a matusii ? ( cerere ? + ce acte ? + unde ... (vezi toată discuția)