avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale atragerea raspunderii administratorului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

atragerea raspunderii administratorului

Buna seara,va rog frumos un raspuns la o intrebare: in cazul unui SRL( care in aceasta situatie este cu administrator unic), in cazul in care firma pierzand un proces,nu are cu ce plati,ce se poate intampla? Cu stima,si multumiri.
Cel mai recent răspuns: aka.fg , utilizator 22:41, 20 Ianuarie 2013
Buna seara,

Trebuie sa ne oferiti mai multe detalii. In primul rand este important cuantumul creantei (sumei) pe care o aveti de platit. In functie de acest cuantum societatea respectiva poate solicita intrarea in insolventa a firmei dvs. si se pot aplica prevederile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei conform carora tribunalul poate dispune ca o parte din pasivul societatii debitoare ajunsa in incetare de plati sa fie suportata de catre membrii organelor de conducere daca acestia prin activitatea lor culpabila au determinat ca societatea debitoare sa ajunga in incapacitate de plata, instanţa poate aprecia ca ajungerea societatii in stare de faliment se datoreaza paratei – administrator, poate aprecia ca administratorul a instrainat o parte din bunurile societatii inregistrate in bilanturile societatii fara a fi evidentiate in vreun fel incasarile obtinute in urma valorificarii respectivelor bunuri.

O seara placuta!
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2013
Cabinet de Avocat Popa Cristina, Avocat
Legea nr.64/1995 a fost abrogata odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, care prevede la art. 138 urmatoarele:

"Art. 138
(1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
(2) Aplicarea dispozitiilor alin.(1) nu inlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni.
(3) Comitetul creditorilor poate cere judecatorului-sindic sa fie autorizat sa introduca actiunea prevazuta la alin.(1), daca administratorul judiciar sau lichidatorul a omis sa indice, in raportul sau asupra cauzelor insolventei, persoanele culpabile de starea de insolventa a patrimoniului debitorului persoana juridica, ori daca acesta a omis sa formuleze actiunea prevazuta de alin.(1) si raspunderea persoanelor la care se refera alin.(1) ameninta sa se prescrie.
(4) In caz de pluralitate, raspunderea persoanelor prevazute la alin. (1) este solidara, cu conditia ca aparitia starii de insolventa sa fie contemporana sau anterioara perioadei de timp in care si-au exercitat mandatul sau in care au detinut pozitia care ar fi putut cauza insolventa.
Persoanele in cauza se pot apara de solidaritate daca, in organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele sau faptele care au cauzat insolventa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au cauzat insolventa si au facut sa se consemneze, ulterior luarii deciziei, opozitia lor la aceste decizii. "

cuantumul sumei este de 21500 Ron,ca o transa dintrun contract care nu s-a mai dus la bun sfarsit

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment societate comerciala-raspunderea asociatitor??? bsb1975 bsb1975 In ce conditii lichidatorul unei societatii comerciale intrata in procedura de faliment atrage si raspunderea asociatilor nu doar a administratorilor? (vezi toată discuția)
Ajutor gaby_just_gaby71 gaby_just_gaby71 BUNA SEARA, SUNT INTR-0 SITUATIE DIFICILA. AM UN SRL CARE IN URMA UNUI CONTROL AL GARZII FINANCIARE, I-A FOST SUSPENDATA ACTIVITATEA PE 3 ... (vezi toată discuția)
Raspundere administrator retras mugy mugy momentan sunt administrator la un srl. Societatea nu are credite luate de la banci dar se doreste contractarea unui leasing auto. Intrebarea este urmatoarea: ... (vezi toată discuția)