avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Este legal ca in scopul recuperarii unei datorii catre ...
Discuție deschisă în Executare silită

Este legal ca in scopul recuperarii unei datorii catre o banca executorul sa scoata la licitatie un imobil ipotecat in favoarea altei banci fara sa se ceara acordul acesteia?

In 2008 am cumparat un apartament cu 4 camere cu credit ipotecar .Pentru a avea cei 25%pentru avans si de asemenea banii necesari ptr cheltuieli notariale si de modernizare a casei pe care o achizitionam , am ipotecat garsoniera mea ,proprietate personala catre o alta banca.Asadar , am 2 credite ipotecare la 2 banci diferite.

Criza m-a afectat in sensul pierderii locului de munca , asa ca nu am mai putut plati ratele catre cele 2 banci.

Am fost executat silit de catre banca la care am ipotecat garsoniera.Executorul a scos garsoniera la licitatie dar nu s-a gasit cumparator.Pana acum au fost 6 licitatii fara succes.

Azi ,acest executor mi-a trimis o somatie prin care ma anunta ca daca nu returnez creditul primit ptr garsoniera,in 15 zile imi scoate la licitatie apartamentul de 4 camere asupra caruia este instituita o ipoteca de gradul 1 de catre banca care mi-a dat bani sa-l cumpar.

Precizez ca in acest moment nu sunt executat silit de catre banca care mi-a dat credit ptr ap de 4 camere.

INTREBARE

Este posibil, este legal, ca un apartament achizitionat cu credit ipotecar de la o banca, credit neachitat , ptr care mai sunt inca 21 ani de plata , sa fie scos la licitatie ptr achitarea unei datorii catre o alta banca?
Executorul poate organiza licitatia fara sa aiba acordul bancii care are ipoteca de gradul 1 asupra casei ce urmeaza sa fie scoasa la licitatie? In plus, creditul acordat ptr garsoniera este de 4 ori mai mic decat creditul primit ptr cumpararea ap de 4 camere.




Buna seara. Din pacate, se poate executa apartamentul, banca avand dreptul de a -si incasa creanta cu prioritate avand ipoteca de rang I (art. 564 CPC)
Multumesc ptr raspuns.

Apartamentul de 4 camere asupra caruia planeaza ipoteca de gradul1 a fost cumparat cu ajutorul unui credit in franci elvetieni .Fata de momentul achizitiei, valoarea in lei a francului a crescut cu 70%, implicit si creditul acordat.In acelasi timp valoarea de piata a apartamentului a scazut cu cel putin 40%fata de momentul achizitiei.

Vanzarea prin licitatie a casei nu va acoperi ipoteca de gradul 1 a bancii creditoare( acesta este motivul ptr care aceasta banca inca nu m-a executat silit, asteapta practic vremuri mai bune ).
Asadar executorul care actioneaza ptr recuperarea datoriei garsonierei nu va obtine practic nimicptr banca in favoarea careia actioneazA.

Credeti ca este util sa informez banca cu ipoteca de gradul 1 despre intentia celeilalte banci de a scoate ap de 4 camere la licitatie?

INTREBARE

Banca care are ipoteca de gradul 1 asupra apartamentului se poate opune scoaterii la licitatie a acestui apartament?
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi scos la licitatie un imobil, simultan, de catre 2 banci? mihai1667 mihai1667 Ma aflu intr-o situatie ff. delicata. Sunt executat silit de catre 2 banci. - Banca X m-a executat ptr 2 contracte de credit, unul ipotecar si altul ... (vezi toată discuția)
Credit neplatit bocmarius bocmarius am un credit de nevoi personale neplatit de ceva timp din cauza problen\melor financiare,si un credit ipotecar care il platesc la zi.Am primit o somatie pentru ... (vezi toată discuția)
Evaluare incorecta in procesul de executare silita imobiliara znicolae9 znicolae9 Apartamentul meu a fost scos la licitatie ptr un credit de nevoi personale neachitat,in valoare de circa 5000 euro.[b]Precizez ca banca care m-a executat silit ... (vezi toată discuția)