Firma X a livrat catre firma Y regulat produse. Comenzile s-au facut telefonic, dupa care bunurile au fost livrate. Facturile au fost emise de catre vanzator, la delegat completate cu datele administratorului de la firma vanzatoare, iar la rubrica semnatura de primire a semnat angajatul din partea cumparatorului, in momentul preluarii bunurilor.
Din pacate pe factura nu s-a facut referire la scadenta.
Intrebarea mea este, avand in vedere cele de mai sus, in cazul in care nu este prevazut in factura data scadentei ( si nu exista alte acte comanda, contract etc ), de la ce data se poate considera ca sa nascut obligatia de plata a cumparatorului ? Numai dupa instiintarea lui pe cale legala ? Sau exista undeva un termen in astfel de cazuri ?
Cealalta nelamurire a mea, daca in faza amiabila nu reusesc recuperarea banilor, daca se ajunge in instanta, am sanse, avand in vedere ca factura este doar semnata, fara sa fie trecute datele persoanei care a preluat bunurile. Sunt trecute datele delegatului, care este si administratorul soc. vanzatoare. Acesta a efectuat si livrarile.
Avand in vedere ca sunt multe probleme in speta, ce parere aveti ? Cum s-ar putea proceda pentru recuperarea debitului ?
Orice activitate si raport comercial intre doua parti, ar trebui sa se desfasoare in baza unui contract comercial. Poate fi considerata inconstiienta sau cel putin neglijenta, desfasurarea activitatilor comerciale fara contract.Acum daca tot ati facut-o, asta e.Din pacate nu exista nici un termen legal in acest sens( in general se ia in calcul un termen rezonabil de 15 sau 30 de zile) si nu puteti pretinde plata facturilor numai dupa inceperea demersurilor legale de recuperare a debitului.
Demersurile legale sunt legate de o serie de notificari scrise, foarte bine concepute si trimise la anumite termene legale.
va dorim succes.
Sunt perfect de acord cu D-voastra, asa vad si eu lucrurile, insa am crezut ca poate mai este vreo posibilitate. I-am explicat si eu omului ca a facut o serie de greseli, si pe viitor sa incerce sa intocmeasca macar o comanda, daca tot nu are contract.
Daca in contract (orice document din care reiese intelegerea dvs) sau pe factura nu apare termenul de plata, la calcularea dobanzii (in cadrul unei actiuni in instanta) se prodcedeaza astfel:
OU 119/2007 :
Art. 3.
(ii) dacă data sau termenul de plată nu este fixată/fixat în contract:
- după 30 de zile de la data primirii de către debitor a facturii sau a oricărei alte asemenea solicitări de plată;
- dacă data primirii facturii ori a unei solicitări echivalente de plată este incertă, după 30 de zile de la recepţia mărfurilor sau prestarea serviciilor;
- dacă solicitarea de plată a fost comunicată înainte de a primi mărfurile sau serviciile, la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea mărfurilor sau prestarea serviciilor;
- dacă legea sau contractul stabileşte o procedură de acceptare ori de verificare, permiţând certificarea conformităţii mărfurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori solicitarea de plată la data verificării sau anterior acestei date, la expirarea unui termen de 30 de zile de la ultima dintre aceste date.
De aici rezulta si faptul ca daca nu apare scadenta pe nici un fel de document , factura va fi scadenta .... conform citatiei de mai sus.
Daca factura a fost semnata de cineva din partea cumparatorului puteti intenta o actiune in justitie pe baza OUG 119/2007 sau OG 5/2000 fara nici o obligatie de notificari prealabile, demersuri prealabile de orice fel.
Fiind o procedure de urgenta, normal in max de 90 de zile se emire Ordonanta prin care se obliga debitorul la plata.
Terment de scadenta
saaa
Buna ziua,
Reprezint o societate din Bucuresti si colaboram de cativa ani cu o alta societate din Cluj. Pana acum lucrurile au mers bine dar se pare ca ... (vezi toată discuția)
Somatie
naroty
as avea o intrbare in legatura cu un debitor si anume o primarie
as putea sa ii fac o somatie simpla ca la orice alt debitor, sau necesita o alta ... (vezi toată discuția)