În situația unei sancțiuni penale care nu a început să fie executată, pentru o faptă care, ulterior sancționării a primit o reglementare mai favorabilă (nu mai este prevăzută ca faptă penală), mai este necesară punerea în executare?
Dar în situația unei sancțiuni contravenționale?
Prin intrarea în vigoare a unei legi de dezincriminare, încetează executarea pedepsei pentru infracţiunea prevăzută de legea veche, cu toate măsurile şi consecinţele condamnării, aplicate în baza legii vechi.
Cu sancţiunea contravenţională este mai complicat, dacă s-a plătit amenda, banii nu cred să se mai restiuie.
In contraventional nu exista principiul legii (penale) mai favorabile.
Materia contraventionala este asimilata penalului pana la un punct, mai ales pe tarm probator.
In rest, contraventionalul ramane o parte de drept civil, unde nu avem prevalenta legii mai favorabile, ci principiul nerertroactivitatii legii.
"Dezincriminarea" faptei ca si contraventie este un argument in contestarea sanctiunii (argumentl este diferit de princiul de drept), si nu se aplica automat doar la executare daca nu ati contestat nimic.
Mulțumesc mult pentru răspuns. Ce mă interesa de fapt, e chestiunea contravențională. În speță, nu am plătit o amendă la regimul rovinietei care nu mi-a fost adusă la cunoștință decât după un an de la constatare, iar cu ocazia plângerii înaintate la judecătorie, instanța s-a sesizat din oficiu cu privire la tardivitatea acesteia (nici nu aș fi avut posibilitatea să fac plângerea în termenul de 15 zile, atâta timp cât nu aveam cunoștință de existența sancțiunii). Inițial plătisem o altă amendă pentru o sancțiune asemănătoare (constatată cu 3 zile înaintea celei în cauză) iar legea specială a fost modificată în sensul stabilirii caracterului continuat al unei astfel de fapte contravenționale, și, în consecință, cea de-a doua sancțiune ar fi trebuit anulată din punctul meu de vedere. Ar fi astfel aplicabil principiul legii mai favorabile?
Inteleg ca de fapt problema dvs. este pur teoretica, pentru ca de fapt pe a doua contraventie a anulat-o instanta pentru "tardivitate".
In acest cadru pur teoretic, imi pastrez opinia de mai sus:
- legea contarventionala nu retroactiveaza, nici macar cea favorabila. Pentru ca legea sa retroactiveze, este nevoie de text legal expres.
- principiul legii penale mai favoarbile nu se aplica in nici un alt domeniu decat cel penal. Nu in civil, nu in administrativ, nu in contraventional
- dezincriminarea faptei la o data ulterioara savarsirii ei este un argument in contestatie. Argument inseamna ca instanta nu etse obligata sa tina cont de el, dar o poate face.
Intr-o contestatie, se poate elabora o motivare foarte buna legata de dezincriminare, lipsa pericolului social avand in vedere ca insusi legiuitorul a dezincriminat in prezent etc.
In acest context se poate dezvolta si asimilarea materiei contraventionale cu cea penala, intr-o anumita masura.
Argumentul este destul de puternic, dar nu obligatoriu.
p.s. O contraventie se poate contesta si la 100 de ani de la aplicare, pentru ca termenul de conetsatatie curge de la comunicare, nu de la savarsirea faptei si nici de la aplicarea amenzii.
Smeagull sunt de acord cu tine despre ceea ce ai spus cu tardivitatea. In schimb, eu consider ca legea contraventionala retroactiveaza.
Chiar in art. 15 din Constitutia Romaniei se precizeaza ca "Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile."
Rovinieta-contestatie
rona_d
Buna ziua! In ce masura pot cere anularea unei amenzi pentru lipsa rovinieta din 2013, daca abia am aflat de ea, primind prin posta o somatie si un titlu ... (vezi toată discuția)