Buna ziua!
O cunostinta (75 ani) a incheiat un contract de intretinere cu un nepot si cu sotia acestuia in urma cu 2 ani. Dupa cateva luni batrana a avut un accident vascular cerebral in urma caruia a ramas cu ceva sechele.
Cam de o jumatate de an nu se mai impaca cu nepotul si ar vrea sa ceara rezolutiunea contractului. Nepotul in mare parte s-a achitat de sarcinile care sunt stipulate in contract, in sensul ca a dus-o la controale periodice la medic, i-a dus mancare, i-a mai cumparat cate ceva insa cu bani primiti de la batrana.
In contract mai scrie ca intretinatorul are obligatia igienizarii locuintei, asigurarea menajului, caldurii, iluminatului, igienizarea hainelor si cumpararea de imbracaminte, impozite, asigurarea medicamentelor. Pe acestea din urma nu le-a respectat in sensul ca batrana isi face curatenie singura asa cum poate, ea isi spala lucrurile, medicamentele si toate facturile de utilitati sunt platite din banii ei, deasemenea impozitul pe apartament tot ea il achita. N-as putea sa spun daca batrana detine chitantele deoarece nepotul in cauza si o alta ruda de-a batranei mergeau sa achite .
Mentionez ca dupa ultima vizita la medicul neurolog (altul decat cel de la controalele anterioare), acesta i-a recomandat sa mearga la medicul psihiatru si printre alte diagnostice exista si acelea de "dementa mixta", "atrofie cerebrala" si "lacunarism cerebral", cu toate ca starea ei de sanatate nu s-a degradat de la vizitele anterioare.
Mentionez ca aceasta este slabita fizic si nu pleaca neinsotita de acasa decat numai pe distante foarte scurte.
Ar putea nepotul sa invoce faptul ca batrana n-ar mai fi in "deplinatatea facultatilor mintale"?
Ce sanse are sa obtina rezolutiunea contractului?
S-ar putea face acest lucru de comun acord la notar? Daca intretinatorul nu este de acord?
Ce pasi ar trebui sa urmeze?
Primul pas ar fi consultarea unui avocat / sau a mai multor avocati, pentru a avea o evaluare a cazului, o estimare a sanselor de reusita si pentru a gasi pe cineva sa o reprezinte.
Este complet nerecomandat sa porneasca o actiune in rezolutiunea contractului fara ajutor specializat.
Colateral:
- facultatile mintale ale doamnei nu au foarte mare relevanta in general pentru rezolutiune cauzata de neindeplinirea obligatiilor nepotului. Pot impiedica insa sdesfasurarea litigiului in conditii normale.
- litigiul nu se porneste fara dovezi ca nepotul nu s-a achitat de obligatii.
Trebuie analizat contarctul si vazut ce trebuia sa faca, cand cum, apoi trebuie ascultati martorii cu ce a facut, ce n-a facut, ce a facut gresit.
Cel mai probabil, martori are si batrana (dvs. fiind, cred, unul dintre ei), dar si nepotul.
- daca doamna avea bani (in asa fel incat sa plateasca impozitul pe o casa pe care nu o mai are in proprietate, sa isi plateasca utilitatile si cumparaturile etc.) de ce o mai fi incheiat contractul de intretinere?
- este pregatita batrana psihic sa poarte un litigiu de cativa ani?
- dupa ce se termina, daca va castiga, ce se va intampla? Ce fe de nepot a intretinatorul? De copil sau de frate?
in situatia descrisa de dvs. se poate desfiinta contractul daca se face dovada unei neindepliniri suficient de importanta a contractului de intretinere. Pentru a realiza acest lucru, este necesara o serioasa pregatire a dovezilor, lucru pe care il poate face un avocat care lucreaza in civil.
este putin probabil ca nepotul sa vrea sa mearga la notar si sa desfiinteze actul dar daca ar merge la notar, deabia acum s-ar pune problema discernamantului batranei pe care notarul este obligat sa il verifice.