avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Gaze bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Gaze bloc

Buna ziua,

Locuiesc de putina vreme cu chirie intr-o garsoniera din sectorul 6, Bucuresti, iar cu putina vreme in urma am suferit un mare soc. Intretinerea pe luna decembrie a anului 2012 a fost afisata, iar cheltuielile de persoana se ridica la aproape 100 de lei, dintre care 60 de lei doar la reteaua de gaze (si cand zic cheltuieli de persoana, nu includ apa sau incalzirea). In conditiile in care eu, impreuna cu cealalta locatara a garsonierei inchiriate, folosim foarte putin aragazul, am chestionat administratora blocului cu privire la aceasta suma.

Dansa mi-a explicat ca sunt foarte multe persoane in bloc care folosesc gazele, contorizate la comun, pentru incalzirea locuintelor, alegand sa opreasca in schimb caloriferele, contorizate cu repartitoare individuale.

Considerand ca acele persoane, care cel mai probabil tin aragazele pornite non-stop, imi provoaca atat mie, cat si altor locatari ai blocului pagube materiale, dar si ca acestea creeaza un risc major de acumulare de gaze si de explozie, as dori sa stiu ce pot face pentru a rezolva problema.

Concret, exista un cadru legal prin care sa-i pot soma pe respectivii locatari sa foloseasca reteaua de gaze mai "cu atentie"? Cui trebuie sa ma adresez mai exact? Dar in ceea ce o priveste pe administratora, are aceasta suficienta autoritate pentru a putea intra in locuinte si a verifica abuzul? In cazul in care aceasta refuza sa dea curs plangerii mele, cui ma adresez mai departe?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:01, 10 Februarie 2013
Dvs in calitate de chirias nu detine aceleasi drepturi si obligatii ca proprietarul de drept al apartamentului care de regula detine acord de asociere cu asociatia de proprietari
Este recunoscut ca in perioada sezonului rece se utilizeaza substantial mai multe gaze mai ales in cazul alimentarii la comun
In conditiile in care utilizarea gazelor se realizeaza la comun fara a exista aparat individual de contorizare,nu aveti temei legal pentru a va impune pretentia
Administratorul de imobil este simplu angajat al asociatiei de proprietari cu limita de competenta strict de executie hotarari adunare generala,presedinte,comitet executiv
Nu intra in sarcina administratorului de imobil si acesta nu are baza tehnica sa constate consumul individual de gaze si sa impuna rationalizarea acestuia
Constintizati ca la nivelul imobilului exista un singur regulator de gaze in baza caruia se emite factura de consum pe intreg imobilul
Vorbiti cu proprietarul garsonierei sa faca o sesizare scrisa la presedintele asociatiei.
Este enorma aceasta cota / persoana la blocul dv. Practic acolo toata lumea se incalzeste cu aragazul.
Spre comparatie va pot da exemplul de la mine din bloc unde aceasta cota la gaze ajunge pe timp de iarna la cca 11 lei / persoana, in conditiile in care si blocul meu este contorizat cu repartitoare pe calorifere.

Se poate face o comisie de verificare inopinata in apartamente si pe acelea unde se gaseste o asemenea situatie le poate pune sa plateasca cat pentru N * numarul de persoane din apartament cota la gaze. Asa o sa-i potoleasca!
Nu puteti sa faceti nimic, este lupta cu morile de vant, nu poate controla nimeni consumul individual, daca merge comisia la usa unuia care foloseste aragazul pe post de soba o sa gaseasca scuza ca atunci l-a aprins, sau ca trebuie sa gateasca, sau incalzeste mancarea,etc
La mine in condominiu cand aveam repartitoare a venit o factura de gaz in valoare de 3000 lei pentru 100 de persoane, deci se poate.....
Singura modalitate sa nu platiti gazul pe care il folosesc altii este sa va debransati si sa folositi pentru gatit o plita electrica, este simplu de debransat si sigilat si se poate face in orice anotimp. Dar acest lucru il poate face doar proprietarul, trebuie sa luati legatura cu el.
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
ContSters241232, utilizator
Intre timp am purtat mai multe discutii cu administratoarea, presedintele asociatiei si vicepresedintele si pe scurt... am fost luat in deradere. Nimeni n-are autoritatea sa faca nimic sau pur si simplu nimeni nu vrea sa faca nimic. Ma gandesc sa ma adresez mai departe la Distrigaz sa vad daca se pot ceva verificari, dar nu imi pun prea multe sperante nici in asta.
Propunerea ca se poate face o comisie care sa intre inopinat in apartamentul unui locatar/proprietar pentru verificarea modului de consum al gazului este inoperanta, decat daca se intra prin spargerea usii. Altfel, acesta sau nu va deschide usa sau inainte de a o deschide va opri functioanarea masinii de aragaz. Este bine sa nu ne hazardam in datul cu parerea, lipsindu-ne experienta de cum se guvernreaza o asociatie de proprietari. In plus, conform Legii 230/2007 verificarea intr-un apartament se face cu un preaviz de 10 zile. Intrari inopinate intr-un apartament sunt posibile la solicitarea locatarului sau locatarilor, in cazul unei avarii: inundatie, incendiu, emisii puternice de gaze sesizate din afara si atunci, cu mare atentie la flacarile sau scanteile ce pot declansa o explozie.

Alte discuții în legătură

Desfiintare calorifer bucatarie Luminita-Carina Luminita-Carina Buna seara! Doresc sa-mi desfiintez caroriferul cu repartitor de la bucatarie, deoarece este tip placa (nu degaja multa caldura) si imi redecorez bucataria, ... (vezi toată discuția)
Alte solutii legale pentru a nu mai plati un nou repartitor montat pe un calorifer care este oprit de la robinetul termostat sesa10 sesa10 Va rog, care sunt alternativele legale in cazul defectarii unui repartitor, pentru a nu mai fi nevoita sa platesc un seviciu de care nu am beneficiat ? Suma ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii: caloriferele noi nu sunt inca montate! mihaiemil mihaiemil Buna ziua. Renovez apartamentul, actiune care a cuprins si demontarea si aruncarea caloriferelor vechi, deteriorate fizic. Am luat calorifere noi, am executat ... (vezi toată discuția)