avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de concediu pentru ingrijire copil ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de concediu pentru ingrijire copil bolnav?

Buna seara! am fost in concediu pt cresterea copilului pana pe 24 decembrie,cand a facut copilul 2 ani , si am fost instiintata ca voi fi data in somaj , acum fiind in preaviz pt a-mi pregati actele. Intre timp am avut o problema de sanatate cu copilul < a fost operat la un picior avand o fractura de femur , in acest caz am vreo posibilitate sa mai am concediu medical, gandindu-ma ca valoric as lua mai mult decat ar fi somajul? ce solutii mai am avand in vedere ca copilul are nevoie de mine ,este in ghips, are nevoie de recuperare, Ce solutii am?
Cel mai recent răspuns: myo , utilizator 16:52, 27 Ianuarie 2013
1. - Puteti sa luati concediu medical pentru ingrijire copil bolnav.
- Acest concediu suspenda perioada de somaj care se va relua dupa incetrarea concediului medical.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 26. - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 27. - (1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art.7.
...

Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente pânã la împlinirea vârstei de 18 ani se acordã pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, dupã caz.

Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevãzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant, iar dupã depãşirea termenului de 90 de zile, de cãtre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.

Art. 30. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
va multumesc pt raspuns ,si pt promptitudine. Sanatate si doamne ajuta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul salariatului la concediu in cazul in care copilul este racit din cand in cand volvera volvera Buna ziua ! Ca salariat, angajat de curand in cadrul jandarmeriei in functia de femeie de serviciu, am dreptul de a solicita concediu sau alta forma de ... (vezi toată discuția)
Rog o solutie Anomissimona Anomissimona Buna ziua, Sunt in CCC de pana la 2 ani si pe 4 decembrie, anul acesta, ar trebui sa revin la lucru, doar ca nu am cu cine sa imi las copilul. Am incercat sa ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav danamatea danamatea buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca informatiile mele referitor la concediul medical pt copil sunt corecte: 1-se acorda pana la implinirea de catre copil a ... (vezi toată discuția)