avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Bilet la ordin
Discuție deschisă în Executare silită

Bilet la ordin

As avea o intrebare...
In anul 2008 am fast imputernicita de o firma la care eram angajata sa senmez un contract de credit care consta in scontarea unui bilet la ordin in 80% din valoarea acestuia. Creditul a fost garantat cu 4 bilete la ordin in alb necompletate dar la care am semnat eu ca imputernicit la avazlizat fara a stii exact ce consecinte are aceasta avalizare. Firma nu si-a achitat creditul integral iar IFN-ul care a creditat-o a cerut in instanta insolventa. In 2011 s-a declarat falimentul s-a incheiat definitiv procesul si s-a dispus raspunderea administratorilor inclusiv a mea care am foast doar imputernicita. Deoarece finantele aveau de recuperat cea mai mare parte s-a facut executarea silita de catre finante se retine unui administrator din salar in care este cuprinsa si suma cu care s-a inscris in tabloul creditorilor IFN-ul care a cerut falimentul. In iulie 2012 acelasi IFN depune pentru plata la banca unul din biletele la ordin ce le-a primit in garantie pentru acelasi credit desi stia ca firma nu mai este si este executata silit de finante. S-a facut alt dosar de executie pentru aceeasi datorie si acum sant amenintata de executorul judecatoresc cu procese penale .Nu stiu de ce...ce infractiune penala am facut....acum nu mai lucrez nu am venituri nu am bunuri....nu am fost administrator la fosta firma...doar angajat. Care poate fii infractiunea care am comis-o...nu inteleg.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mariana-Deac , utilizator 14:04, 25 Ianuarie 2013
Probabil, executorul judecatoresc are in vedere infractiunea prevazuta de art 215 Cod penal, respectiv circumstantiata de alin 4 Cod penal, cu privire la emiterea de instrumente de plata. Cu toate acestea lucrurile se nuanteaza, aceasta intrucat dumneavoastra din ceea ce am inteles aveti calitatea de avalist, si deci de garant al executarii persoanei juridice, respectiv de persoana care va raspunde de executarea obligatiei persoanal.
Bine dar e legal sa mai depuna bilet la ordin dupa ce ei insisi au obtinut falimentu?...Deoarece biletul la ordin lasat in garantie a fost depus dupa doi ani de la deschiderea insolventei de catre IFN aprobata de instanta.
Ei vor incerca pe orice cale sa isi recupereze creanta, iar dumneavoastra in calitate de avalist asa cum precizam raspundeti pentru stingerea datoriei cu toate bunurile proprii. Termenul de prescriptie este de 3 ani, astfel ca, creanta nu s-a prescris.
Doamna,

In 5 zile de la primirea somatiei intemeiata pe legea cambiei, aveti deschisa calea opozitiei la executare.

veti face opozitie si veti arata ca ati avalizat in calitate de imputernicit, nu in nunme personal. Trebuie sa fie mentionat in contractul de credit ca avalizeaza administratorul si/sau asociatii. daca nu aveati aceasta calitate.... avalul ala poate fi anulat.

Succes,
Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Elemente bilet la ordin avalizat onuttza onuttza Mi s-a recomandat pt o mai mare siguranta a incasarii creantelor, sa utilizez drept garantie in cadrul contractelor comerciale de vanzari marfa, [b]bilete la ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare-partajul bunurilor comune ginacoseru ginacoseru am un bilet la ordin avalizat de catre administratorul soc x.acesta se afla in procedura falimentului. biletul a fost primit garantie si completat in luna ... (vezi toată discuția)
Am nevoie urgenta de un sfat floricamate floricamate Am fost administratorul unei firme pana in urma cu 2 ani dupa care am vandut firma, fiind preluate si creditele. Aveam un bilet la ordin avalizat de mine, si ... (vezi toată discuția)