avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... recuperare creante bugetare
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

recuperare creante bugetare

Ce se intampla cu creantele bugetare neincasate de la contribuabilii persoane juridice - SRL-uri- aflate in faliment, lichidare judiciara ori radiere de la registrul comertului?
Cel mai recent răspuns: carinas , utilizator 15:31, 29 Ianuarie 2013

Conform OMFP 1917/ 2005 vor fi evidentiati si in conturile din clasa 80- conturi in afara bilantului : 8034, 8058- pana la implinirea termenului de prescriptie :

[ link extern ]
Pag 375- conturi speciale.

Contul 8034 "Debitori scoşi din activ, urmăriţi in continuare".Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta debitorilor care au fost scoşi din activul instituţiei, ca insolvabili sau dispăruţi, care, in conformitate cu dispoziţiile legale, trebuie urmăriţi in continuare pana la reactivare sau implinirea termenului de prescripţie.
In debitul contului 8034 "Debitori scoşi din activ, urmăriţi in continuare" se înregistrează sumele datorate de debitorii insolvabili sau dispăruţi, scoşi din activ, iar in credit, sumele reactivate ca urmare a revenirii debitorilor la starea de solvabilitate sau sumele ale căror termene de urmărire s-au prescris.
Soldul contului reprezintă sumele datorate de debitori insolvabili sau dispăruţi scosi din activ, nereactivate.



Contul 8058 "Creanţe fiscale pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate a debitorului".
Cu ajutorul acestui cont se tine contabilitatea creanţelor fiscale scăzute din evidenta acestora in cazul in care debitorii se găsesc in stare de insolvabilitate, in condiţiile legii. Contabilitatea analitica se tine pe fiecare debitor.
In debitul contului se înregistrează creanţele fiscale ale debitorilor declaraţi in stare de insolvabilitate pentru care organele de executare au dispus scoaterea acestora din evidenta curenta si trecerea intr-o evidenta separata iar in credit, sumele redebitate urmare constatării unor venituri sau bunuri urmaribile dobândite de debitori după declararea stării de insolvabilitate, care se supun executării silite, precum si stingerea creanţelor fiscale la împlinirea termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silita.
Soldul contului reprezintă creanţele fiscale ale debitorilor pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate, la un moment dat.


Creanţele fiscale înregistrate de debitorii – persoane juridice vor fi scăzute din evidenţa curentă, respectiv din evidenţa separată, dupa caz, dupa data la care respectiva persoana juridica a fost radiata din Registrul Comertului, in baza incheierii de radiere a judecatorului delegat de pe langa Oficiul Registrului Comertului.


Cititi si procedura scadere din evidenta a obligatiilor fiscale :
[ link extern ]
Va multumesc pentru iluminare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma insolventa-radiata-tva ramas de plata-proces vb de scadere din evidenta a obligatiilor fiscale.. leila memet leila memet buna ziua,am avut o firma insolventa pe care am ales sa o lichidez prin tribunal,au ramas neachitate sume ce reprzentau tva de plata...apx 10000 lei,firma s-a ... (vezi toată discuția)
Amenda itm neplatita AnabelleAngel AnabelleAngel Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. In anul 2011 am deschis o firma cu domeniu de activitate : activitati de plasare a fortei de ... (vezi toată discuția)
Insolventa unei firme lore42 lore42 Buna ziua Am o firma care este fara activitate iar acum este in insolventa.Intrebarea mea este ce datori poate sa aiba o asemenea firma? Va multumesc ... (vezi toată discuția)