avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neacordarea primei de nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neacordarea primei de nastere

Buna ziua! Am nascut in august 2008. Am depus cerere pentru prima de nastere in septembrie 2008 la registratura spitalului in care lucrez. Pana acum nu am primit decat raspuns verbal. Mi s-a comunicat ca intr-adevar am dreptul la prima =D>. Partea amara vine abia dupa aceea. in fiecare luna s-a gasit cate-o explicatie de ce nu pot primi atunci banii. Totul numai verbal. Zilele trecite m-am dus iar sa ma interesez. Surpriza!!! Raspunsul suna altfel: unitatea respectiva nu a acordat pana acum nimanui aceasta prima, deci nu voi primi nici eu. Mentionez ca nu am primit in scris nici un fel de explicatie sau raspuns la cererea mea.
Ajutati-ma va rog cu un sfat: cum sa obtin dupa aproape 6 luni de la nastere acel salariu?
Cel mai recent răspuns: ContSters76877 , utilizator 08:52, 12 Februarie 2009
Deoarece ajutorul platit de unitate pentru nasterea unui copil este un drept legal, prevazut la art.51, lit.c) din CCMUNN, va puteti adresa organizatiei sindicale din care faceti parte. Daca nici asa nu se rezolva va adresati instantei de judecata.
Conform art.51 litera c din Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national se prevede ca salariatii vor beneficia de " un salariu mediu pe unitate platit mamei, pentru nasterea fiecarui copil "
Exista precedent in sanatate cand s-a castigat in instanta acest drept.
Solicita din nou acest drept , mentionand baza legala si cere un raspuns in caz de aviz nefavorabil in vederea actionarii in instanta . Poate nu au avut prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli aceasta plata .
Va multumesc pentru raspunsuri!
Aveti cumva sugestie cum sa aflu cat este salariul mediu pe unitate? Pt. ca cei de la spital mi-au zis ca am dreptul la salariul meu de baza, desi legea scrie altfel.
Multumesc anticipat!
Contractul colectiv de munca pe ramura sanitara prevede acordarea unui salariu de baza dar CCMUN prevede un salariu mediu pe unitate . Stiu sigur , deoarece lucrez intr-un spital la resurse umane, ca salariul mediu pe unitate este mai avantajos ( se acorda varianta cea mai avantajoasa).
Solicita in scris acest lucru si precizeaza in petitie ca trebuie aplicate prevederile CCMUNN , este un drept castigat la nivel national , cei de la sindicat nu trebuiau sa negocieze o suma mai mica decat cea prevazuta in CCMUNN .
Noi acordam un salariu mediu net pe unitate , deoarece acest ajutor nu este impozabil .
Salariul mediu net pe unitate din luna nasterii copilului il poti afla de la resurse umane .
Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Prin urmare, avand in vedere ca ccm la nivel de ramura sanitara cuprinde dispozitii inferioare fata de cele stabilite de CCMN sunt aplicabile prevederile CCMN.

Salariul mediu se calculeaza astfel : se aduna toate salariile si se imparte la numarul de salariati.

Alte discuții în legătură

Prima de nastere acordata de angajator nseitan nseitan ce se intampla cu aceasta prima in 2011? se mai acorda? (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, va rog sa ma indrumati ce pot face in acest caz: am solicitat acel salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului, in luna mai, insa pana in prezent ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate la nastere ganca ganca Buna ziua! Am nascut luna aceasta si am fost la servici sa depun cererea ca sa primesc un salar mediu pe unitate. Mi-au spus ca nu se primeste asa ceva , ca ... (vezi toată discuția)