Buna ziua.
In urma unui control, s-a intocmit un proces-verbal de constatare si sanctionare a unor contraventii pe linia apararii impotriva incendiilor, care s-a comunicat in termenul legal, prin afisare. Dupa 30 de zile de la afisare, s-a transmis PVC-ul catre Administratia Finantelor Publice, care l-a retrimis ulterior agentului constatator, deoarece nu era insotit de dovada comunicarii. Intre timp, dupa ce s-a reprimit PVC-ul de la finante, a sosit si o citatie de la judecatorie, prin care s-a adus la cunostinta agentului constatator ca impotriva pvc-ul in cauza a fost facuta plangere contraventionala.
Avand in vedere prevederile art. 32 alin. (3) din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, potrivit carora Plangerea suspenda executarea, coroborat cu prevederile art. 141 alin. (7) din OG 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, potrivit carora Netransmiterea proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în termen de 90 de zile de la emiterea de cãtre organele competente atrage anularea acestora prin decizie de cãtre conducãtorul organului emitent. ... Termenul de 90 de zile se prelungeşte cu perioada scursã în procedura de contestare a proceselor-verbale de constatare a contravenţiei. , va rog sa ma ajutati cu o parere avizata, bazata pe practica in acest domeniu, referitor la momentul retransmiterii PVC-ului, insotit de dovada Comunicarii, catre Administratia Finantelor Publice:
1. Sa fie transmis acum, pana la finalizarea actiunii in justitie, urmand ca AFP-ul sa emita titlul executoriu si sa demareze activitatile specifice executarii silite, caz in care persoana sanctionata contraventional poate face contestatie la executare;
sau
2. Sa fie retransmis la finalizarea actiunii in justitie impreuna cu hotararea judecatoreasca irevocabila si executorie (bineinteles in cazul in care mentine sanctiunea amenzii).
Din studiul legislației aplicabile în domeniu, cred că sunt aplicabile prevederile art. 39 alin.(2) din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor:
ART. 39
(1) Punerea în executare a sancţiunii amenzii contravenţionale se face astfel:
a) de către organul din care face parte agentul constatator, ori de câte ori nu se exercită calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei în termenul prevăzut de lege;
b) de către instanţa judecătorească, în celelalte cazuri. (2)În vederea executării amenzii, organele prevăzute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, neatacat cu plângere în termenul legal, în termen de 30 de zile de la data expirării acestui termen, ori, după caz, dispozitivul hotărârii judecătoreşti irevocabile prin care s-a soluţionat plângerea, în termen de 30 de zile de la data la care hotărârea a devenit irevocabilă, astfel:
a) pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază contravenientul persoană fizică sau, după caz, îşi are domiciliul fiscal contravenientul persoană juridică;
b) pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat, organelor de specialitate ale unităţilor subordonate Ministerului Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în a căror rază teritorială îşi are domiciliul fiscal contravenientul persoană juridică.
(3) Executarea se face în condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale privind executarea silită a creanţelor fiscale.
Amenda
marian502
ce se intampla cu amenda unei persoane din 2008, iar aceasta a decedat in 2009.
amenda este data conform Lg.61/1991, art.2, pct.1, sanctionata de art.3, ... (vezi toată discuția)