avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua,as dori si eu un sfat ,fosta sotie m a actionat in judecata pt neplata pensiei alimentare(avem impreuna o fata care are 15 ani)mentionez ca suntem divortati din 2007 iar pana acum de buna credinta i am dat toti banii personal ei sau parintilor ei ,cum pot demonstra ca i am dat acei bani.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 08:52, 29 Ianuarie 2013
Daca instanta va incuviinta, veti putea face proba prin intermediul unor martori, daca acestia exista, precum si prin interogatoriul reclamantei sau al persoanelor carora le-ati inmanat diversele sume.
exista martorii, la incheierea divortului sa stabilit o suma de bani 800 ron actualmente nu lucrez ma pot adresa instantei pt micsorararea pensiei alimentare facand dovada veniturilor din ultimii 3 ani fisa fiscala de la administratia financiara,mai mentioneza ca in fara de minora careia trebuie sa i platesc pensiee alimentara m am recasatorit si mai am un copil..
Pensia alimentara poate fi solicitata doar de la data introducerii cererii in instanta.

Pentru perioada anterioara, se poate face fie o executare silita, fie o plangere penala.

Nu ati precizat ce actiune a intreprins exact fosta sotie. Cere majorarea pensiei?

Oricum veti putea administra probe ca v-ati indeplinit obligatia (martori, interogatoriu), tot astefl cum si reclamanta va trebui s adovedeasca ca aveati aceasta obligatie si ca nu v-ati indeplinit-o.
Multumesc pt raspuns,,,fosta sotie in urma unor neintelegeri vroia o suma mare de bani ,nejustificata dupa parerea mea neavand de unde sai dau suma respectiva mi am facut plangere penala.
nu a cerut majorare dar deoarece nu am cum sai dau suma care a fost stabilita initial de catre instanta doresc reducerea in conformitate cu venitul actual ..intrebarea este cum se procedeaza ??
precizez si ca nu sunt lasat sa iau copilul in vacanta sau in wekend fosta sotie interzicandu i treaba asata deoarece eu m am recasatorit ..pot cere aceste drepturi in instanta poate fi chemat copilul care are 15 ani sa depuna marturie??
Stimate domn,



Neplata pensiei de intretinere , cu rea credinta, timp de cel putin doua luni, reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, infractiunea fiind incriminata de art. 305 din Codul penal.

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila.

Actul de sesizare al organelor judiciare trebuie introdus in termen de doua luni de la data exercitarii activitatii infractionale.( altminteri, plangerea penala prealabila este apreciata ca fiind tardiva , in sensul art.10 din Codul de procedura penala ).

Astfel, daca dumneavoastra v-ati indeplinit obligatia de intretinere, prin plata lunara a sumelor de bani stabilite in hotararea judecatoresca si va demostrati nevinovatia prin martori, se va dispune neinceperea urmaririi penale.


Infractiunea de abandon da familie este savarsita cu intentie, ca forma de vinovatie, intentia putand fi directa sau indirecta.

Asadar, nu se poate retina aceasta modalitate de vinovatie in situatia in care nu au existat resurse materiale, in vederea efectuarii platii pensiei de intretinere. (atitudinea pasiva in raport de obligatia legala de intretinere nu fost cauzata de rea credinta ).

Dati o declaratie in fata agentilor de politie, prin care sa explicitati aceasta situatie neclara.

Totodata, in situatia in care exista persoane care au cunostinta, in mod direct, sau indirect de cele intamplate, propuneti-le in vederea audierii, nominalizandu-le si indicandu-le adresa.

Se poate proceda la confruntarea dumneavoastra si a fostei sotii,in vederea punctarii situatiei de fapt.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, fiind operanta oricand pe parcursul etapei urmarii penale, fiind incidenta chiar si in etapa recursului procesului penal.

Acesta cauza de inlaturare a raspunderii penale stinge si actiunea civila dedusa judecatii.

Asadar, odata exprimata o astfel de manifestare de vointa , actul de impacare fiind unul personal, nu se mai poate recupera prejudiciul cauzat, in fata instantei civile.


Daca , actualmente, obtineti un venit mai mic, instanta de judecata poate sa reduca pensia de intretinere ( pensia este datorata de dumneavoastra, in raport de venitul obtinut si de posibilitatile de plata efective ).


Daca in hotararea judecatoreasca pensia de intretinere a fost stabilita prin cota procentuala, angajatorul tert poprit va dispune retinerea sumei de bani reprezentand obligatiei legala de intretinere in raport de venitul net realizat.



Succes.




Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare dupa majorat se mai poate actiona legal ?daca dupa majorat nu mai merge la scoala ! anonim37 anonim37 Nu am avut contact cu fiul meu 7 ani a fost plecat cu fosta sotie in Spania ,nu am platit pensie pt ca m-a privat de a mai avea contact cu el ,actualmente sint ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie va rog cer ajutor marian_gabriel marian_gabriel ma numesc marian am 30 de ani si dupa ce am avut o relatie cu o tanara acum 7 ani a rezultat un copil pe care l-am recunoscut. ulterior relatia nu a mers iar ... (vezi toată discuția)