Reiau discutia in acest sens. Am fost la Uniune si nimeni nu mi-a dat un raspuns.
V-as ruga daca se poate sa va exprimati opinia fata de urmatoarele dispozitii ale noului statut al U.B.A.R., referitoare la dreptul avocatului de a fi administrator al unui S.R.L.
Dupa parerea mea se poate daca sunt 2 asociati.
,,(1) Sunt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat, dacă legi speciale nu prevăd altfel:
a) faptele personale de comerţ exercitate cu sau fără autorizaţie;
b) calitatea de asociat într-o societate comercială în nume colectiv, de comanditar într-o societate comercială în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni;
c) calitatea de administrator într-o societate comercială în comandită pe acţiuni;
d) calitatea de preşedinte al consiliului de administraţie, administrator unic, sau membru în comitetul de direcţie al unei societăţi comerciale pe acţiuni sau cu răspundere limitată.
(2) Avocatul poate fi asociat sau acţionar la societăţile comerciale cu răspundere limitată sau la cele pe acţiuni.
(3) Avocatul poate îndeplini funcţia de membru în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale pe acţiuni sau cu răspundere limitată, cu obligaţia de a aduce acest fapt la cunoştinţa decanului baroului în care îşi exercită profesia. Avocatul va furniza toate explicaţiile asupra condiţiilor în care el exercită funcţia de membru al consiliului de administraţie şi va prezenta toate documentele doveditoare în acest sens, cu respectarea regulilor confidenţialităţii.
SRL-ul prezintă o anumita specificitate din perspectiva administrării, in sensul ca pot exista asociati-administratori şi administratori neasociati. In ambele situatii, in functie de prevederile actului constitutiv, administrarea se poate face prin (i) administrator unic, care poate fi asociat sau neasociat (caz in care avocatul-administrator unic este incompatibil), (ii) organ colegial de administrare compus din 2 sau mai multi membrii (caz in care avocatul este incompatibil: a) daca are calitatea de Presedinte al organului colegial b). în situatia in care nu are calitatea de Presedinte insa nu i-a fost "retras", prin actul constitutiv, dreptul de reprezentare - pe care l-ar avea in virtutea art. 75 din lege). In cazul b). este o incompatibilitate fireasca, deoarece dreptul de reprezentare il are, de regula, administratorul unic sau presedintele unui organ colegial de administrare.
Dupa parerea mea textul Statutului e cat se poate de clar. Avocatul poate fi administrator la un SRL cu conditia sa nu fie administrator unic. (sa fie cel putin 2 administratori asociati sau neasociati)
Asta ar insemna:
1) SRL cu asociat unic: asociatul unic care are si calitatea de administrator numeste inca un administrator neasociat(avocatul) sau mai multi (printre care si un avocat) prin hotarare AGA (daca nu se prevede asta prin actul constitutiv). - n-am intalnit in practica dar nu vad de ce nu s-ar putea.
2) SRL cu asociat unic(care e avocat) si e administrator dar mai numeste alt/alti administratori neasociati.
3) de la 2 la 50 asociati:
a. avocatul e asociat administrator alaturi de cel putin inca un asociat.
b. avocatul nu e asociat dar e numit administrator impreuna cu cel putin un asociat/neasociat.
In toate cazurile fara incalcarea interdictiilor prevazute de statut: presedinte al consiliului de adm sau membru in comitetul de directie.
multumesc ptr raspuns. asa vad si eu lucrurile. insa cei de la barou mi-au spus sec ... nu se poate!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Avocat administrator
V-as ruga daca se poate sa va exprimati opinia fata de urmatoarele dispozitii ale noului statut al U.B.A.R., referitoare la dreptul avocatului de a fi ... (vezi toată discuția)
Asociat unic
irina2011
Buna ziua,ma poate lamuri cineva cu privire la o problema? Conform legii de exercitare a profesiei de avocat stiu ca pot fi actionar sau asociat la o societate ... (vezi toată discuția)