avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SOC.SUSPENDATA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SOC.SUSPENDATA

Buna ziua,
Va rog frumos un raspuns,daca o societate cu activitate suspendata si care are in patrimoniu un autoturism, poate incheia un contract de comodat GRATUIT cu o persoana fizica(fiu al actionarului) pentru utilizarea acestuia in scop personal?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 08:18, 31 Ianuarie 2013
Da, chiar daca este suspendata poate sa dispuna cu privire la bunurile proprii. Nu poate insa sa faca acte de comert.
Eu zic ca nu ! Bunurile proprietatii nu pleaca prin "lume" cu folosinta gratuita, in timp ce eu le amortizez, etc.etc.
Si ce spun eu nu are legatura cu faptul ca societatea este suspendata sau in activitate !
Ma raliez opiniei lui unmoeglich, insa in practica lucrurile stau diferit. Este o problema mai complicata de drept civil pe care inspectorii de la finante o tolereaza.(inca)
Teoretic bunurile din patrimoniul afacerii NU pot fi afectate folosintei personale a unei persoane fizice, fara ca acest "avantaj in natura" sa nu trebuiasca cunatificat si impozitat. Daca aveti un control fiscal la firma, un inspector mai scrupulos ar putea cuantifica acest avantaj si impozitul aferent+eventuale majorari si penalitati.

Practic insa, fiul dvs poate folosi masina cat timp (oricum) nu deduceti absolut nimic in contabilitate firmei suspendate. N-o sa stea nimeni sa va caute. Nu are insa voie sa faca acte de comert cu masina aceea.

Daca insa fiul dvs. are PFA sau firma si are nevoie de masina si vrea sa si deduca niste cheltuieli cu masina in contabilitatea proprie, lucrurile se complica - firma dvs, chiar aflata in inactivitate, nu poate imprumuta, in folosinta gratuita, un bun care, la achizitionare, a fost destinat producerii de venituri impozabile si pentru care s-a dedus TVA integral si cheltuieli cu amortizarea. In acest caz ar trebui facut un contract de inchiriere cel putin la valoarea amortizarii+TVA, dar pentru asta trebuie sa reactivati firma ca sa puteti emite facturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Utilizare autovehicul pe perioada suspendarii firmei betis betis Buna ziua, As dori sa stiu ce statut are un autovehicul pe perioada suspendarii unei firme. Se mai plateste impozit? Se poate folosi, dar nu se pot deduce ... (vezi toată discuția)
Tva dupa 01.05.2009 leila-sema leila-sema Buna ziua, Dupa 01.05.09 nu se mai deduce TVA de la bonurile de combustibil, de la reparatiile autoturismelor, facturile de spalata auto.Se spune ca este ... (vezi toată discuția)
Achizitie autoturism dpdv fiscal camicami camicami Un leasing operational cu durata de 3 ani s-a incheiat.Obiectul de leasing este un autoturism Volkswagen.S-a optat pentru cumparare,astfel ca societ.de ... (vezi toată discuția)