avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Majorare pensie alimentara pentru copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Majorare pensie alimentara pentru copil

Buna ziua
In urma sentitei din anul 2010 tatal fetitei mele a fost obligat la plata unei pensii de 115 ron in favoarea copilului . La stabilirea acestei pensii s-a avut în vedere salariul minim pe economie din anul 2010, respectiv 600 de lei. Insa de atunci salariul minim pe economie a fost majorat de mai multe ori la 670 , 700 , iar anul acesta la 750 de lei. Intentionez sa fac cerere pentru majorarea pensiei de intretinere. Intrebarea mea este daca in cererea pe care urmeaza sa o inaintez tribunalului pot cere retroactiv si diferenta pe care ar fi trebuit sa plateasca in urma cresterii salariului minim in anii 2011 si 2012 ? Deci retroactiv sa fac cerere pt diferenta ? Cererea sa o adresez tribunalului sau judecatoriei?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:24, 30 Ianuarie 2013
Nu veti putea solicita retroactiv, ci doar de la momentul formularii si respectiv inregistrarii cererii Dumneavoastra
da, se poate cere si retroactiv diferenta de la suma platita la suma aferenta minimului pe economie in perioada respectiva. Cererea se adreseaza judecatoriei.
Multumesc pentru raspunsuri!
Adresati-va instantei de judecata, in vederea majorarii pensiei de intretinere.

Pentru pensia de intretinere ( actiunile avand ca obiect majorarea cuantumului acesteia ) legiuitorul a stabilit o competenta teritoriala alternativa a judecatoriei, in sensul ca poate fi sesizata atat judecatoria de la domiciliul paratului , dar si judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra , in calitate de reclamant.

Actiunea este scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.

Pensia de intretinere, in cuantum majorat , va fi datorata de la data introducerii actiunii judecatoresti.
Va puteti raporta si la sumele de bani ce nu au fost acordate copilului, sume de bani obtinute in ultimii trei ani.

Plafonul maximal pe care il poate atinge pensia de intretinere este de 25 % , raportat la salariul minim pe economia nationala , avand in vedere situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu realizeaza niciun venit, dintr-o activitate lucrativa.

Totusi,unele instante de judecata, retinand faptul ca sunt des schimbate imprejurarile in care obligatia de intretinere este datorata, stabilesc pensia de intretinere in raport de venitul net obtinut, si , in situatia in care persoana indatorata nu realizeaza niciun venit, pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala.

In acest mod sunt evitate eventualele actiuni promovate, avand acelasi obiect , in acord cu interesul superior al copilului.

Hotararea judecatoreasca pronuntata este executorie de drept.

Astfel , in caz ca obligatia legala de intretinere este nesocotita, puteti apela la un executor judecatoresc.

Totodata, conduita culpabila a debitorului obligatiei de intretinere este sanctionata si din punctul de vedere al legii penale.

Astfel, in conformitate cu art . 305 din Codul penal, neplata , cu rea credinta , timp de cel putin doua luni , a pensiei de intretinere reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, infractiune a carei actiune penala e pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamata.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Succes.

juliaeva a scris:

Buna ziua
In urma sentitei din anul 2010 tatal fetitei mele a fost obligat la plata unei pensii de 115 ron in favoarea copilului . La stabilirea acestei pensii s-a avut în vedere salariul minim pe economie din anul 2010, respectiv 600 de lei. Insa de atunci salariul minim pe economie a fost majorat de mai multe ori la 670 , 700 , iar anul acesta la 750 de lei. Intentionez sa fac cerere pentru majorarea pensiei de intretinere. Intrebarea mea este daca in cererea pe care urmeaza sa o inaintez tribunalului pot cere retroactiv si diferenta pe care ar fi trebuit sa plateasca in urma cresterii salariului minim in anii 2011 si 2012 ? Deci retroactiv sa fac cerere pt diferenta ? Cererea sa o adresez tribunalului sau judecatoriei?

1. Cererea pe care intentionati sa o depuneti, o depuneti la Judecatorie, nu la Tribunal
2. Din moment ce dv ati avut pensia stabilita in suma fixa si nu procent, era de datoria dv ca, de fiecare data cand a fost majorat salariul minim pe economie, sa va adresati instantei in vederea recalcularii sumei.
3. Nu puteti cere nimic retroactiv. Daca instanta va va admite cererea de majorare, pensia majorata va fi datorata incepand cu data introducerii cererii de chemare in judecata.
.

Alte discuții în legătură

Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara- model cerere majorare mariana1985 mariana1985 buna ziua,vreau sa dau in judecata tatal copilului meu pt majorarea pensiei alimentare ca urmare a maririi salariului minim pe economie ,nu vreau sa mai ... (vezi toată discuția)
Explicati-mi hotarararea judecatoreasca !(va rog) karenina-roman karenina-roman Va rog frumos,explicati-mi si mie urmatoarea hot.jud.: ,,Majoreaza obligatia de intretinere stabilita prin sentinta civila nr.x/zzzz,a judecatoriei X , de la ... (vezi toată discuția)