Buna ziua.Am si o intrebare :
Lucrez la o societate unde am salariul de baza de 700 lei la care se adauga un spor de vechime de 10% (asa sunt trecute in cim) rezultand un salariu brut de 770 lei.
Odata cu majorarea salariu de baza minim brut pe tara de la 01.02.2013, ma asteptam la o majorare a salariului de la 700 lei la 750 lei dar angajatorul mi-a spus ca eu deja am salariul de 770 lei asa ca nu este obligat sa faca o majorare si m-a trimis sa citesc art. 164(3) din Codul Muncii.
Are dreptate?
Va multumesc.
Atata timp cat in CIM al dvs. aveti negociat un salariu de baza si un spor de vechime, aceste drepturi sunt distincte.
Trimiteti angajatorul sa citeasca art. 164(1) si art. 164(2) (pe care se pare ca le-a ignorat) in care se mentioneaza care este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Art. 164(3) are o alta conotatie, in sensul ca daca salariatul este prezent in unitate, in cadrul programului normal de lucru, dar nu poate sa desfasoare activitatea din motive neimputabile lui, angajatorul trebuie sa ii garanteze in plata un salariul brut lunar (salariu care cuprinde salariul de baza si sporurile cu caracter permanent negociate si inscrise in CIM) care nu poate fi sub salariul de baza minim brut pe tara.