avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal

buna
daca am 7 luni vechime la locul de munca si am ramas insarcinata,a-s dori sa-mi iau concediu de risc maternal pana la intrarea in prenatal , mai primesc acea indemnizatie de crestere a copilului?acel concediu de risc maternal se considera vechime?sau care sunt conditiile
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:38, 27 Februarie 2014
Da, perioada in care veti beneficia de indemnizatie pentru risc maternal este considerata perioada de stagiu, acest fapt insa va va afecta cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului, care va fi mai mica.
cum se calculeaza acea indemnizatie??
Concediul medical este perioada asimilata stagiului de cotizare.

Norme OUG 158/2005-Art. 58. -
Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.

De CIC benefiaciati daca aveti 42 zile concediu maternitate(lauzie) si 12 luni lucrate anterior datei nasterii copilului.
narcidani a scris:

cum se calculeaza acea indemnizatie??



Norme OUG 158/2005-Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

OUG 111/2010-Art. 2. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
Buna ziua,
am nevoie de sfaturile dvs.
Momentan sunt insarcinata in 19 sapatamani. Este o sarcina obtinuta prin Fertilizare in Vitro, dupa 5 alte pierderi. Mia am si trombofilie ereditara si fac naveta 30 km/zi. La ultima vizita la medicul ginecolog, mi-a trecut pe scrisoarea medicala ,,gravida cu risc ridicat''
In aceste conditii, medicul de la medicina muncii mi-a spus ca poate ar fi mai ok sa raman acasa, in risc maternal. Asta se intampla acum o luna, cand ma simteam foarte bine
Insa simt ca am forat putin lucrurile, si cel mai bun lucru pentru mine si copilul meu ar fi sa raman acasa.
Va rog sa imi spuneti, ce am de facut in acest caz? Merg la medicul de familie, si imi da el risc maternal? Trebuia sa anunt la firma dinainte ca intentionez sa raman acasa? Sau doar cand am conceiul in mana?
Mentionez ca sarcina a fost anuntata la locul de munca si am vazut toate vizitele medicale necesare, in timpul sarcinii

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal ganca ganca de luna viitoare o sa fiu in concediu de risc maternal am inteles ca legea spune ca se acorda 75% din salar adica daca eu am avut 1600 ron brut si net ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alexandra_draghici24 alexandra_draghici24 Buna ziua m-ar interesa sa stiu daca o femeie care are 10 luni lucrate poate intra in concediu medical sau risc maternal daca este insarcinata in 4 luni ... (vezi toată discuția)
Concediu medical sau risc de sarcina? laurentiuu laurentiuu sunt gravida in prima luna iar doctorul mi-a zis ca pana in luna a 4a sa stau in repaus la pat (acasa). 1) ce este mai bine CM sau risc de sarcina? 2) cat ... (vezi toată discuția)