avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua m-ar interesa sa stiu daca o femeie care are 10 luni lucrate poate intra in concediu medical sau risc maternal daca este insarcinata in 4 luni jumatate.Mentionez ca a lucrat la o firma inainte 7 ani,4 luni si-a cautat un alt loc de munca iar acum dupa cele 4 luni cu care nu a cotizat s-a angajat si are 10 luni lucrate si nu stie ce ar trebui sa faca sa poata beneficia de icc,daca poate sau nu sa intre in concediu medical sau risc de la serviciul respectiv la care are 10 luni lucrate si sa-i mearga si continuitate facand 12 luni cotizate inainte de nasterea copilului.
Ultima modificare: Duminică, 29 Martie 2015
alexandra_draghici24, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexandra_draghici24 , utilizator 16:07, 30 Martie 2015
1. Prin urmare, pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. Salariata gravida are obligatia de a comunica in scris starea sa de graviditate, in conformitate cu dispozitiile O.U.G. nr. 96/2003, modificata si completata. Angajatorul evalueaza impreuna cu medicul de medicina a muncii riscurile la care este supusa salariata la locul de munca, intocmind un raport de evaluare. Raportul de evaluare contine detalii privind riscurile specifice locului de munca al salariatei in cauza si masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte aceasta.

Daca angajatorul nu a putut dispune modificarea conditiilor de munca, respectiv programul de lucru al acesteia, din motive obiective, salariata poate solicita concediul de risc maternal, de cel mult 120 de zile calendaristice, in functie de recomandarea medicului si de justificarea angajatorului

3. Concediul de risc maternal este concediul de care poate beneficia gravida salariata sau mama care isi reia activitatea la locul de munca dupa efectuarea concediului de lauzie si care desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, daca angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de catre familie sau de catre medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal. Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.

Acordarea concediului de risc maternal este prevazuta in OUG nr.96/2003 , si anume :
Art. 10
(1)În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sa îndeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:
a)înainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);
b)dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), în cazul în care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si îngrijirea copilului pâna la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pâna la 3 ani.
(2)Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
(3)Eliberarea certificatului medical se va face în conditiile în care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii.

4. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune:
Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

Normele de aplicare a OUG 158/2005 (Ordinul 60/2006) precizeaza:
Art. 12.
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d)
din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical, în înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
....

art.2 alin.1 : Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
a)concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b)concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c)concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d)concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e)concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
1. Pentru a intra in concediu medical trebuie sa aveti cel putin o luna lucrata in cele 12 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu medical.

2. Concediul pentru risc de sarcina se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.

3. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale de orice fel, concediu de maternitate etc.
- Pentru a beneficia de CCC nu exista obligatia platii contributiilor sociale sau a impozitului pe venit ci numai obtinerea de venituri, asa cum am spus mai sus.
Salariata doreste sa stie daca poate intra in concediu medical sau risc maternal daca are numai 10 luni lucrate la respectiva firma,deoarece acum se afla in luna 5 de sarcina iar sefa i-a spus ca nu poate deoarece nu va mai beneficia de indemnizatie crestere copil neavand 12 luni lucrate.
Da, poate intra in concediu medical sau in concediu de risc maternal.
1. Chiar daca intra in concediu de risc maternal sau orice altfel de concediu medical si apoi in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) va putea apoi sa beneficieze si de concediu crestere copil (CCC).

2. In cele 12 luni lucrat inainte de a naste (inclusiv luna nasterii), eligibile pentru a beneficia de CCC, intra si lunile in care este in concediu medical (de orice fel) si in concediu de maternitate.

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal chirita-alina chirita-alina Buna ziua, De la data de 01.06.2010 voi intra in concediu de risc maternal, pe o perioada de 120 de zile, la recomandarea medicului specialiast si cu aprobare ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal narcidani narcidani buna daca am 7 luni vechime la locul de munca si am ramas insarcinata,a-s dori sa-mi iau concediu de risc maternal pana la intrarea in prenatal , mai primesc ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal didimau didimau As avea o intrebare referitoare la acordarea concediului risc maternal. Sunt insarcinata in saptamana 20 si as vrea concediu risc maternal.Am inteles ca ... (vezi toată discuția)