avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu risc maternal

Buna ziua,
De la data de 01.06.2010 voi intra in concediu de risc maternal, pe o perioada de 120 de zile, la recomandarea medicului specialiast si cu aprobare medicina muncii. Certificatele de concediu risc maternal se elibereaza pe cate 30 de zile. Problema este ca la 01.08.2010 imi expira contractul de munca pe perioada determinata (6 luni) iar angajatorul nu vrea sa-l mai prelungeasca. La data respectiva as mai avea dreptul la inca 60 de zile pt risc maternal. Ce trebuie sa fac dupa incetarea CIM ? Mai am dreptul si la restul de concediu pt risc maternal? Unde se depune acesta cand nu voi mai fi angajata? Daca nu mai am dreptul la acele 60 de zile, ce trebuie sa fac pentru a beneficia de indemnizatia pt crestere copil?
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
chirita-alina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:36, 26 Mai 2010
Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul.
1. Concediul de risc maternal se acorda pentru riscurile la care sunteti supusa la locul de munca. Daca aceste riscuri nu mai sunt, nu mai aveti nevoie de concediu derisc maternal.
2. Daca ati avut CIM pe perioada determinata, la incetarea acestuia (art.56j din Codul muncii) puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti 12 luni lucrate (si cotizate la somaj) in ultimele 24 de luni. Poate inainte de cele 6 luni deCIM ati mai lucrat undeva cu CIM.
3. In somaj fiind puteti beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie) si apoi de CCC pana la 2 ani.
4. Daca nu puteti intra in somaj luati legatura cu Casa de Asigurari de Sanatate in vederea platii certificatelor medicale.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul pentru cresterea copilului ni_ck ni_ck care este perioada minima de cotizare pt a beneficia de ccc?si daca tatal copilului are dreptul de a intra in concediu daca nu este casatorit legal cu mama ... (vezi toată discuția)
Insarcinata, cu statut de somer Andrea1975 Andrea1975 Sunt somera pana in luna ianuarie 2011. Acum sunt insarcinata in luna a doua. Doctorul mi-a pus diagnostic cod 15 - Risc maternal, trebuie sa stau la pat cel ... (vezi toată discuția)
Insarcinata, contract de munca pe perioada determinata dana rod dana rod Buna seara. Va deranjez cu o intrebare. Sunt insarcinata in 3 luni, am anuntat angajatorul, sunt angajata pe perid determinata pana in aug 2011, pe locul unei ... (vezi toată discuția)